Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] chmody
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Volume
Mam 3 pytania odnosnie chmodow jesli ktos moze to bede wdzieczny jakby udzielil mi odp.

1. Na pewnym serwerze stworzylem folder (w innym juz powstaylm folderze dla ktorego nadalem chmod 777) przez php tenze folder ma domyslnie prawa 0755 i nastepnie przez formularz php chcialbym uploadowac pliki ale nic sie nie wysyla, a probujac zmienic chmod na 777 przez total commandera temu stworzonemu katologowi wyskakuje informacja:
Cytat
SITE chmod 777 katalog
550 chmod 777 katalog: Operation not permitted
Co w takeij sytuacji moze byc tego powodem?

2. Od czego zalezy taka sytuacja ze na moim koncie na linuxpl.com nie mam problemow z zapisem - nie musze ustawiac chmodow do zapisu - wszystko domyslnie sie tworzy jakby do zapisu - wszystko wydaje sie pieknie ale czy to nie jest niebezpieczne?
Na wielu innych serwerach jak np. w tym opisanym wyzej musze te chmody ustawiac i czasem sa takie praoblemy, czy da sie to jakos zmienic w konfiguracji i na tych serwerach, od kogo i czego to zalezy?

3. Czemu chmody 777 sa takie niebezpieczne - czy mozna je nadpisywac w jakis inny sposob niz przez serwer lub formularz?
erix
Cytat
1. Na pewnym serwerze stworzylem folder (w innym juz powstaylm folderze dla ktorego nadalem chmod 777) przez php tenze folder ma domyslnie prawa 0755 i nastepnie przez formularz php chcialbym uploadowac pliki ale nic sie nie wysyla, a probujac zmienic chmod na 777 przez total commandera temu stworzonemu katologowi wyskakuje informacja:

Spróbuj nadać przez panel hostingu, jeśli to nie pomoże - napisz do administracji.

Cytat
2. Od czego zalezy taka sytuacja ze na moim koncie na linuxpl.com nie mam problemow z zapisem - nie musze ustawiac chmodow do zapisu - wszystko domyslnie sie tworzy jakby do zapisu - wszystko wydaje sie pieknie ale czy to nie jest niebezpieczne?
Na wielu innych serwerach jak np. w tym opisanym wyzej musze te chmody ustawiac i czasem sa takie praoblemy, czy da sie to jakos zmienic w konfiguracji i na tych serwerach, od kogo i czego to zalezy?

To zależy od konfiguracji, w której pracuje interpreter. Coraz częściej PHP działa z uprawnieniami użytkownika konta (chroot/jail), czyli w taki sposób, jakbyś operował na zasobach identycznie jak przez FTP - masz dostęp do wyłącznie swojego katalogu. Generalnie te lepsze hosting używają chroota.

Cytat
3. Czemu chmody 777 sa takie niebezpieczne - czy mozna je nadpisywac w jakis inny sposob niz przez serwer lub formularz?

Teoretycznie przez np. stronę na innym koncie danego serwera. Wystarczy, że ktoś zna ścieżkę i może nadpisywać Twoje zbiory.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.