Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Dynamiczne pozycjonowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cisu
Mam pytanie, czy da się zrobić tak, że jakiś element, niezależny od innego, jest wyświetlany w pozycji zależnej od innego? Chodzi o to, że strona działa przede wszystkim na procentach smile.gif no i nie mogę określić z góry pozycji elementu, a chodzi mi o tzw. "wyszukiwanie na żywo", czyli że wyświetlają się podpowiedzi i to musi się wyświetlać pod tym polem, co wpisuję tekst. To pole jest na innym z-indexie. Czy da się tak to zrobić?

To chodzi o to, żeby pobrać pozycję tego inputa, co do niego wpisuje się tekst, dodać np. po 5 pikseli i wyświetlić.
cisu
Tyle to ja już znalazłem dawno, ale jak pobrać w CSS pozycję innego elementy, np. po ID?
bastard13
Wydaje mi się, że nie da się pobrać pozycji na jakiej znajdują się poszczególne elementy strony. Można przez JS pobrać szerokość i wysokość strony oraz ekranu, a i to nie we wszystkich przeglądarkach działa.
Ale z tego co rozumiem to tobie chodzi o to, że masz jakieś pole tekstowe i w trakcie wpisywania do niego jakichś danych ma się zmieniać zawartość pod nim, czy o to ci chodzi?
Jeżeli tak to możesz zrobić to w ten sposób:
  1. Wpisz coś: <input type="text" onChange="wykonaj_ta_funkcje();" /><br />
  2. <div id="tu_sie_zmienia"></div>

dodajesz do tego funkcje w JS:
  1. function wykonaj_ta_funkcje()
  2. { document.getElementById('tu_sie_zmienia').innerHTML='kod_ktory_ma_byc_dodawany'; }

Ale jeżeli chodzi ci o wyszukiwarkę, która będzie bardziej wydajna to poczytaj coś o AJAXie, bo kiedyś sam pisałem coś takiego i działało w miarę dobrze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.