Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]usuwanie niepustych katalogow na HOME.PL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Cr3dO
Hej, kiedys mialem problem z usunieciem folderu niepustego i rozwiazali to chlopaki w tym temacie : http://forum.php.pl/index.php?showtopic=13...mp;#entry692731

Dorwalem taka metodke : http://forum.php.pl/index.php?showtopic=28...mp;#entry534029

ktora pieknie dzialala mi na serwerach NIE HOME.PL

na serwerze nie HOME.PL podaje sciezxke : /home/virtual/film2/www/abc - i usuwa katalog

za to na serwerze HOME.PL : /abc - i nie usuwa mi katalogu, mam blad : .. 'opendir(abc): failed to open dir: No such file or directory'...

( wkleilem kiawalek, wydaje mi sie najistotniejszy, jak by lktos potrzebowal wkleje caly )

domysla sie ktos dlaczego to tak niedziala?
kosmowariat
jeśli folder jest ponad katalogiem domeny to go nie usuniesz (jest ?)
Cr3dO
Cytat(kosmowariat @ 12.01.2010, 13:25:03 ) *
jeśli folder jest ponad katalogiem domeny to go nie usuniesz (jest ?)

a jak to sprawdzic?
phpion
Cytat(Cr3dO @ 12.01.2010, 13:31:11 ) *
a jak to sprawdzic?

Jeżeli masz powiedzmy tak:
Kod
/
--/ public_html
----/ skrypt.php
--/ katalog_do_usuniecia

i z poziomu skrypt.php zechcesz usunąć katalog_do_usuniecia to tego nie zrobisz. Niedawno podobne zagadnienie było poruszane tutaj i pozwolę zacytować sam siebie.
Cytat
Odnośnie home.pl - tak, kiedyś męczyłem się z aplikacją na Symfony bo serwer nie umożliwiał zaincludowania pliku spoza katalogu public_html. Finalnie wszystko trzeba było wrzucić do public_html no i oczywiście pobawić się ścieżkami - generalnie ograniczenie do dupy. No ale kij z tym.

Jeżeli więc faktycznie chcesz usunąć katalog spoza katalogu dostępnego z poziomu przeglądarki (tego, na który ustawiona jest domena) to musisz przenieść ten katalog do katalogu domeny.
Cr3dO
Cytat(phpion @ 12.01.2010, 13:35:07 ) *
Jeżeli masz powiedzmy tak:
Kod
/
--/ public_html
----/ skrypt.php
--/ katalog_do_usuniecia

i z poziomu skrypt.php zechcesz usunąć katalog_do_usuniecia to tego nie zrobisz. Niedawno podobne zagadnienie było poruszane tutaj i pozwolę zacytować sam siebie.

Jeżeli więc faktycznie chcesz usunąć katalog spoza katalogu dostępnego z poziomu przeglądarki (tego, na który ustawiona jest domena) to musisz przenieść ten katalog do katalogu domeny.

a dlaczego jak robie FTP jest ok ?

dodaanie :

1. function createDirectory ($dir) { // utworzenie biblioteki na serwerze - true/false
  2. include_once('../../settings.php');
  3. $root = substr($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'], strrpos($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'], "/"), strlen($_SERVER['DOCUMENT_ROOT']));
  4. $ftpConnection = ftp_connect($FTPserver, 21);
  5. ftp_login($ftpConnection, $FTPuser, $FTPpassword);
  6. if (@ftp_mkdir($ftpConnection, $root."/".$dir)) {
  7. $result = true;
  8. } else {
  9. $result = false;
  10. }
  11. ftp_close($ftpConnection);
  12. return $result;
  13. }

usuwanie :

1. function deleteDirectory ($dir) { // usuniecie biblioteki na serwerze - true/false
  2. include_once('../../settings.php');
  3. $root = substr($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'], strrpos($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'], "/"), strlen($_SERVER['DOCUMENT_ROOT']));
  4. $ftpConnection = ftp_connect($FTPserver, 21);
  5. ftp_login($ftpConnection, $FTPuser, $FTPpassword);
  6. if (@ftp_rmdir($ftpConnection, $root."/".$dir)) {
  7. $result = true;
  8. } else {
  9. $result = false;
  10. }
  11. ftp_close($ftpConnection);
  12. return $result;
  13. }

oczywiscie niepustego katalogu juz nie usunie, jakies sugestie czy obejscia?

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.