Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Używanie zmiennych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
HARDej
Witam,

Mam pytanie czy jest możliwość użycia tej samej zmiennej w różnych formularzach.
Opisze o co mi chodzi :

Mam formularz w którym są zmienne A, B, C. Użytkownik może przypisać tym zmiennym jakąś wartość i z tym nie mam problemu.
Każda zmienna ma 5 innych opcji do wyboru, które będą do nich przypisywane. Te dodatkowe opcje w A, B i C są takie same.
Teraz moje pytanie, czy pobierając zmienne dodatkowe

1. $opcja1 = $_POST['opcja1']
  2. $opcja2 = $_POST['opcja2'];
  3. $opcja3 = $_POST['opcja3'];
  4. $opcja4 = $_POST['opcja4'];
  5. $opcja5 = $_POST['opcja5'];

Moge wykorzystać je do A, B, C tak aby w każdym rozróżniało je osobno. Bo jeżeli do każdej głównej zmiennej będę musiał dodawać inne nazwy, to na sam koniec nie połapie się już co jest do czego ; >

Mam nadzieje, że opisałem to zrozumiale

Pozdrawia.
Maciek1705
do każdej opcji czy to A czy B musisz dawać inne nazwy zmiennych bo inaczej by wykrywał tylko jedną nawę inaczej nazwy nie mogą się dublować czyli musisz mieć np $opcja1A $opcja2A $opcja1B itd. kumasz czaczę;p
HARDej
Tak, w ten sposób wiem jak to zrobić. Myślałem że jest jakaś metoda mi nie znana do odpowiedniego pogrupowania, bo w rzeczywistości mam 6 głównych i 6 pod zmiennych, a to daje mi już 36 sztuk. Docelowo miało ich być więcej..

A jakiś inny sposób wykonania tego niż na <form> ?
Maciek1705
może instrukcja switch ?
deirathe
Inna opcja której możesz użyć to:
  1. <input type="text" name="a[cos]" />
  2. <input type="text" name="a[zmienna2]"/>
  3. <input type="text" name="a[zmienna3]"/>
  4. <input type="text" name="a[tablica][]"/>
  5. <input type="text" name="a[tablica][]"/>
  6. <input type="text" name="a[tablica][]"/>
  7. <input type="text" name="a[tablica][]"/>

a w php
  1. $a = $_REQUEST['a'];
  2. print_r($a);
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.