xajart
16.01.2010, 12:15:58
Witam.
Mam listę wyboru typu "select option" która ma x wierszy (uzależniona od ilości pozycji).
Wiem że na takiej liście poza nazwą mogę zamieścić obok obrazek, ale czy zamiast obrazka można zamieścic przycisk radiobuton.
Chce by to wyglądało od strony użytkownika jak lista opcji wyboru, a od strony skryptu by działało jak lista typu "select option". Wiąże się to z tym, że już sa gotowe skrypty calego systemu napisane i niechciałbym ich przebudowywać w zależności od tego czy jest to lista czy pola wyboru.
Dlatego myślałem czy nie dało by się jakoś zastosować takiego triku. Ze klientowi wyświetla sie lista wszystkich opcji w postaci:
o nazwa
o nazwa 2
o nazwa 3
i po najechaniu na ktorą kolwiek z opcji radiobuton się zaznaczał - czy można to uzyskać bez zaprzęgania do tego ajaxa? jeżeli tak to w jaki sposób?
darko
16.01.2010, 13:54:39
Standardowo nie umieścisz radiobuttona w liście rozwijanej select. Co do zaznaczania przycisków radio po najechaniu myszką:
<input type="radio" name="1" onmouseover="this.checked='checked'" />1
<input type="radio" name="1" onmouseover="this.checked='checked'" />2
xajart
18.01.2010, 19:40:31
nie tu nie o to mi chodziło, sprawa wygląda tak jest cały system juz zbudowany dla pewnej firmy x, skrypt niestety nie ja pisałem, działa on tak że w zależności co sie wybierze na liście zmieniają się pewne wartości na stronie (w różnych miejscac), niestety skrypt działa tylko na listach typu select option.
Klient zazyczył sobie by można było wybierać z PA sposób wyświetlania tych list, niestety w przypadku radiobutonów to nie działa. Znalazłem skrypt w js który za to odpowiada, ale szkoda mi czasu na zabawe z jego przerabianiem a potem przeprowadzaniem testów czy będzie to działać poprawnie. Wieć myślałem, że w jakiś sposób zamaskuję tą listę polami typu radiobuton.Tak by skrypt przetwarzał to jako listę a użtykownik widział jako radiobutony.