Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Przesuwanie Mapy - Gra RPG
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
_Martin_
Witam.

OD KILKUNAST dni jestem w trakcie intensywnych prac na moją nową grą RPG, lecz napotkałem nieustępliwy bład.
Pragnąc dopracować grę do perfekcji pod względem graficznym, załozyłem iż rozmiar mapki (Jest to obrazek screen 600x600 px)
No i na nim wyśiwetlałem selektywnie div'y z hipkami czyli: <div style="position: absolute; top $x_pos; ect....
No ale tutaj mam problemik.
Bo po skończeniu oprawy graficznej he ;D Nie mieści sie mapa a nie moge jej zmniejszyć bo już Siedziałem 7 dni i 7 nocy nad mapai i w 90% są skończone i włąsnie mają rozmiar 600x600y
A ja bym chciał aby one były 400x400y Tzn chciał bym jej część schować np w "<iframe>" czy to dobry pomysł?
Po prostu po kliknięciu strzałkę w góre przesówa hipola w górę oczywiście smile.gif, i mapa również o np 15px w góre aż do pewnych założeń które będą stałymi algorytmami dla każdej mapy czyli jakiś konfig liczb w arrayu smile.gif
Czy ktoś by mi pomógł podsunął, albo też przedstawił swoje perspektywiczne widzenie do mojego! Problemu smile.gif

Serdecznie dziękuje i za każdą jakąkolwiek pomoc będę wdzięczny i daje "Pkt pomógl" smile.gif
kamil4u
Coś w tym stylu?
Kod
<script>
function ruch(kierunek,ile){
var el = document.getElementById('test');
if(kierunek){//right
  el.style.left = parseInt(el.style.left)-ile+'px';
} else{ //down
  el.style.top = parseInt(el.style.top)-ile+'px';
}
}
</script>

<input type="button" value="w prawo" onClick="ruch(true,10)">
<input type="button" value="w dół" onClick="ruch(false,10)">

<div style="overflow: hidden; width: 400px; height: 400px; position: relative; border: 1px solid green;">
<div id="test" style="position: absolute; top: 0; left: 0; background-color: blue; border: 1px solid red;  width: 600px; height: 600px">
1 2 3 4 5 6 7 8 9<br>
1 2 3 4 5 6 7 8 9<br>
1 2 3 4 5 6 7 8 9<br>
1 2 3 4 5 6 7 8 9<br>
1 2 3 4 5 6 7 8 9<br>
1 2 3 4 5 6 7 8 9<br>
1 2 3 4 5 6 7 8 9<br>
1 2 3 4 5 6 7 8 9<br>
1 2 3 4 5 6 7 8 9<br>
1 2 3 4 5 6 7 8 9<br>
1 2 3 4 5 6 7 8 9<br>
</div>
</div>
Kod robiony na szybko, więc wymaga sporo poprawek, ma przedstawiać jedynie idee
_Martin_
Ok przerobiłem twój pomysł, jesteś genialny.
Zaoszczędziłęś mi 2 dni myślenia, musze popracowac nad kreatywnością mysłu smile.gif
Może za bardzo polegam na innych winksmiley.jpg
w Jednym bądź razie dziękuje ci za pomoc poleciał Plusik i Dobranoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.