Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Newsy na plikach tekstowych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mefiuu
Witam. Ogólny zarys wygląda tak. Tworzę sobie skrypt newsów oparty na plikach tekstowych. Wzoruję się na Comboy's news, ale tylko wzoruję. Zrobiłem sobie formularz do dodawania newsa, który zawiera pola:
- Tytuł
- Autor
- Data
- Treść
Ogólnie wszystko z jednego pliku przesyłam te dane do pliku zapisującego i tam robię sobie tablicę, a do poszczególnych elementów tablicy przypisuję zmienne z tytułem, autorem, datą i treścią. Następnie funkcją implode łączę te elementy znakiem "|" i zapisuję do pliku. To wszystko działa. Prosiłbym o nakierowanie jak zrobić, za pomocą jakiej funkcji lub jakiś przykład, dodawanie kolejnych numerów newsów, tzn dodatkowe pole z numerem, ale żeby ono było niewidoczne oraz aby dodawało automatycznie kolejne numery. Np. tak:

1|Tytuł pierwszego newsa|Autor newsa|Dzisiejsza data|Treść pierwszego newsa|
2|Tytuł drugiego newsa|Autor newsa|Dzisiejsza data|Treść drugiego newsa|

Nie wiem jak to dodać, ponadto jak dodać tak, aby one w pliku tekstowym nie były "zlane" jeden za drugim, tylko aby wizualnie wyglądały jak pokazałem.

Inna prośba: jak wczytać do listy rozwijanej tytuły wszystkich newsów aby można było wybrać poszczególne do edycji ? Czy trzeba jakoś "przywołać" pierwszy element tablicy ?

Dziękuję za nakierowanie. Pozdrawiam.
koderrr
zainteresuj sie baza danych

napotkane przez ciebie problem z organiozowaniem danych znikaja jak uzyjesz bazy

nie ma sensu sie meczyc
Mefiuu
tak, tyle że nie wiem jakie kurs byłby najlepszy,wstawić do bazy pewnie bym umiał ale jakby to przyszło edytować, "wymodelować" na stronie głównej czy coś to sobie nie poradzę raczej
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.