Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jak zamienić 2148119
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mefistofeles
Jako nieprofesjonalista proszę o pomoc.

Kiedyś bawiłem się z funkcją której ostatnio paramter opisywał odległość od końca (np -1)
ale zapomniałem jak to bylo.

(str .... ?)

Przypomnijcie.
vokiel
substr, number_format

Czy tak ciężko zajrzeć do manuala, części o funkcjach na ciągach, przejrzeć jakie są? Skoro już tego używałeś to na pewno szybko byś skojarzył.
kosmowariat
str*pos
mefistofeles
Najszybciej uczy się na gotowych przykładach -> tak jest np. w szkole,
dlatego zapytałem bo czasem ktoś ma chwile i z palca wpisze w 10 sek odpowiedni
kod.

Większość problemów rozwiązuje sam, jednak jak jest ich wiele to warto wesprzeć się
forami bo po prostu się nie wyrobi samemu z manualem i tak zrobiłem w tym przypadku.

Mimo to nie staram się z niego korzystać za często (forum nie manual:)), bo raczej ciężko tu o konkretną
pomoc a łatwo o bluzgi.

W każdym razie dzięki za pomoc.

Temat zamknięty.
vokiel
Czasem jest szybciej przejrzeć tych 40-50 funkcji w manualu niż napisać post na forum, czekać aż ktoś go przeczyta, ze chce odpowiedzieć, napisze odpowiedź, przyjdzie powiadomienie, otworzysz stronę, przeczytasz.

Nauka szybsza, ale jak się samemu dojdzie do rozwiązania, po drodze przeczyta zastosowanie kilku innych funkcji, to na pewno zostanie to na dłużej.

Napisałeś, że już kiedyś używałeś tej funkcji, to założyłem, że ją znasz. Skoro znasz, to pomyślałem, że wystarczy, że zobaczysz jej nazwę i skojarzysz, temu uważam, że szybciej byłoby po prostu przejrzeć listę w manualu. Stąd taka moja odpowiedź.

Bardzo dobrze, że się starasz rozwiązywać sam, to mi się podoba. W razie jakby się nie udawało pisz śmiało, nie będę bluzgał smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.