Zacząłem uczyć się obiektowego PHP i mam w książce przykład klasy która łączy się z baza PostgreSQL, a ja chciałem podmienić na MySQL i nie wiem co mam źle.
<?php class Widget { private $id; private $name; private $description; private $hDB; private $needsUpdating=false; public function __construct($widgetID){ $this->hDB=new mysqli('localhost', 'marcin', 'marcin', 'artykul'); throw new Exception('Nie można się połączyc'); } $sql="Select*From artykul Where nr_artykulu='$widgetID'"; $wynik=$this->hDB->query($sql); throw new Exception('Błąd wykonywania zapytania'); } If($num=$wynik->num_rows==0){ throw new Exception('Brak szukanego artykułu'); } $artykul=$wynik->fetch_assoc(); $this->id=$widgetID; $this->name=$artykul['nazwa']; $this->description=$artykul['opis']; } public function getName(){ return $this->name; } public function setName($name) { $this->name=$name; } public function setDescription($description){ $this->description=true; } public function _descruct(){ if(!$this->needsUpdating){ return; } $sql="Update artykul set nazwa='$this->name', opis='$this->description' where nr_artykulu='$this->id'"; $wynik=$bd_lacz->query($sql); throw new Exception('Błąd aktualizacji'); } } } ?>
Z góry dziękuję za pomoc.