Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework]Gdzie umieścić katalogi aby był porządek ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
zbyneksmetana
Mam pytanie. Przypuśćmy że tworzymy jakieś klasy i umieszczamy w jakimś pliku (o nazwie "obliczenia.php"). Czy dobrym pomysłem jest umieszczenie tego pliku w katalogu "library/matematyka/" ? (Te klasy chce w przyszłości wywoływać w kontrolerze). W pytaniu chodzi mi o to gdzie tego typu pliki umieszcza się zazwyczaj w Zend framework zeby zachować porządek.

Pozdrawiam,
Yanek
nospor
1) Jedna klasa - jeden plik
2) ściągnij se pierwszy lepszy kod oparty na ZF i przeanalizuj. masa tego w necie
Sajrox
Klasy, helpery oraz pluginy najlepiej umieszczać w katalogu library.
W tym katalogu stwórz sobie kolejny katalog np Zbyneksmetana i tam umisc wszystkie swoje pliki wyżej wymienione.
Pamiętaj aby w nazwie klasy umieścić prefix Zbyneksmetana_
np:

1. class Zbyneksmetana_Obliczenia {
  2.  
  3. }

[php][/php]
grOm
Cytat(nospor @ 22.01.2010, 10:47:25 ) *
2) ściągnij se pierwszy lepszy kod oparty na ZF i przeanalizuj. masa tego w necie

mozna jakies namiary na jakis wiekszy projekt w zendzie napisany ? bo szukalem kiedys i nie moglem znalezc sleep.gif
darko
Cytat(grOm @ 28.01.2010, 22:52:37 ) *
mozna jakies namiary na jakis wiekszy projekt w zendzie napisany ? bo szukalem kiedys i nie moglem znalezc sleep.gif

Z Zendem to jest tak, że każdy projekt jest inny i może się zdarzyć, że każdy ma inną strukturę folderów, także akurat taka nauka nie ma sensu, ale jest w wiki Zenda sugerowane drzewko folderów, skeleton proposal można zajrzeć, albo tutaj No i zależy też czy aplikacja będzie miała budowę modularną czy nie. Proponuję też przeszukać doca

// edit
Zupełnie zapomniałem o temacie
~zbyneksmetana porządek najprościej zachować dzieląc aplikację na moduły. Poczytaj o Zend_Modular
zbyneksmetana
Dzieki za linki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.