Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [flash]
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
john_doe
Witam,

wpakowałem na scenę polaroida w sensie taką fotkę w ramce ... w sumie to kilka takich.

Kod
pt.addEventListener(MouseEvent.MOUSE_DOWN, startMove);

function startMove(evt:MouseEvent):void {
    pt.startDrag();
}

pt.addEventListener(MouseEvent.MOUSE_UP, stopMove);

function stopMove(e:MouseEvent):void {
    pt.stopDrag();
}

chciałbym dodać coś takiego, żeby dragowane foto było zawsze na wierzchu mimo że np w chwili włączenia klipu jest np pod spodem. czyli klikam na to pod spodem... trzymam i przesuwam i podczas przesuwania jest na wierzchu smile.gif
wookieb
Przy wypluwaniu zdjęć na scene zapisz sobie w dodatkowej zmiennej ostatni element jaki wyrzuciles.
Wtedy na zdarzenie Clicku zrobisz
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. this.parent.swapChildren(this, lastElementOnTop);
  2. lastElementOnTop = this;
john_doe
raczej tak ich nie wypluwam, sorry nie sprecyzowałem tego.
powiedzmy, że mamy 6 warstw i w każdej jedną fotkę. funkcją, którą podałem draguje sobie każdą z nich. Jednak zachowują one swoje warstwy cały czas...
wookieb
Podaj cały kod jaki masz, wyślij fla bądź coś co moglibyśmy dokładniej zbadać.
john_doe
Ogólnie mam 7 warstw. Na 6 mam jedno zdjęcie typu Polaroid ( na każdej warstwie jedno zdjęcie). Na 7 warstwie tej na samej górze mam kod, który podałem na początku wątku. Będę miał 6 takich samych skryptów by każdego polaroida móc ruszać. No i po prostu chciałbym tak, że gdy ruszam fotką, która jest na warstwie 2 ( wiadomo wtedy te wyżej ją kryją ) poszło ono na górę aby go nie kryły wyższe smile.gif

wookieb
To może ja Ci powiem o co chodzi.
Każdy element który wrzucasz na scenę dostaje swój index po kolei od 1.
Dodajesz 3 element to dostaną kolejno 1, 2, 3 nie może istnieć pomiędzy nimi przerwa (flash na to nie pozwala), dlatego musisz znać index ostatnio wrzuconego elementu na scene aby element kliknięty zamieniać z nim indexem.
Przykład
  1.  
  2. function onClick(ev:MouseEvent):void
  3. {
  4. ev.target.parent.swarChildren( // rodzic
  5. ev.target,
  6. ev.target.parent.getChildAt(numer_ostatniego_indexu) // potrzebujemy element ktory jest najwyzej);
  7. }

Dlatego właśnie potrzebujesz znaleźć element który jest najwyżej.
john_doe
rozumiem wookieb, mój przypadek jest w takim razie prostym przypadkiem bo mam każde foto na osobnej warstwie. Teraz pytanie jak to jest numerowane:

moje warstwy mają się tak:

action
drag6
drag5
drag4
drag3
drag2
drag1
glassshine
atrapashine
text
text
bckg

warstwa action to warstwa gdzie jest kod "dragów"

metodą prób i błędów postaram się obadać co ma jaki index...
wookieb
Prób i błędów nie ma dużo smile.gif
Zawsze masz ciekawe funkcje typu getChildAt,
getChildIndex
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.