Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] zapis do bazy obrazu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lnn
Witam!

Mam takie pytanie, jak pobrać lokalizacje uploadowanego pliku na serwer?

Chodzi mi o to, że przy uploadowaniu chciałbym zapisywac jego lokalizacje i pozniej ją uzyc do wyswietlenia na stronie zdjec.

Czy w bazie danych mozna przechowywac obrazy?
Raffuss
Możesz przechować adres do obrazka.. samego obrazka tam nie włożysz.
emp
Da się zapisać plik w bazie lecz Inn nie rób tego zapisz tylko ścieżkę ( typ mime, wielkość nazwę ) gdzie przegrałeś plik. Nie ma sensu wgrywać obrazków do bazy ze względy na bardzo niską efektywność tego rozwiązania w porównaniu z trzymaniem pliku na dysku, chyba że masz ku temu jakieś powody.

1. $wielkosc_pliku = $_FILES[ $plik_nazwa ]['size'] ;
  2. $nazwa_pliku = $_FILES[ $plik_nazwa ]['name'] ;
  3. $typ_pliku = $_FILES[ $plik_nazwa ]['type'] ;
  4.  
  5. $uploadfile = "data/pliki/obrazki/".$nazwa_pliku ; // gdzie przenosze plik z katalogu tymczasowego
  6. move_uploaded_file( $_FILES[ $plik_nazwa ]['tmp_name'], $uploadfile ) ;
  7.  
  8. //dodaje dane o pliku do bazy
  9. insert into obrazki ( plik_nazwa , plik_wielkosc , plik_typ, pelna_sciezka )
  10. values( '".$nazwa_pliku."', '".$wielkosc_pliku."', '".$typ_pliku."' , "'.$uploadfile.'" ) " ;

to jest tylko prosty przykład
pedro84
Cytat(Raffuss @ 25.01.2010, 02:50:35 ) *
Możesz przechować adres do obrazka.. samego obrazka tam nie włożysz.

Poczytaj więcej, bo głupoty piszesz smile.gif

Cytat(lnn @ 25.01.2010, 02:19:55 ) *
Czy w bazie danych mozna przechowywac obrazy?

Pewnie. Poczytaj tutaj, świetny art o tym. Rób jak uważasz, ale ja jednak poleciłbym pliki.
lnn
dzieki, wlasnie pytalem o Wasza opinie bo nie mam w tej kwestii doswiadczenia jeszcze, czyli zrobie tak jak zamierzalem, zapisze plik na dysku a w bazie sam adres smile.gif
Raffuss
Cytat(pedro84 @ 25.01.2010, 02:59:16 ) *
Poczytaj więcej, bo głupoty piszesz smile.gif

Ja wiem że się da.. poszedłem jednak skrótem myślowym niefortunnie tworząc zdanie.. no nic.. po prostu uważam za bezsensowne upload plików do bazy, chociażby przez ograniczenia na wielkości baz danych i poszczególnych providerów.
pedro84
Cytat(Raffuss @ 25.01.2010, 04:08:44 ) *
Ja wiem że się da.. poszedłem jednak skrótem myślowym niefortunnie tworząc zdanie.. no nic.. po prostu uważam za bezsensowne upload plików do bazy, chociażby przez ograniczenia na wielkości baz danych i poszczególnych providerów.

Zwracam honor. Ale po prostu Twój skrót myślowy był...faktycznie, niefortunny smile.gif Żeby nie było, też odradzam zapis plikow w bazie, tak naprawdę, niczemu to nie służy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.