krissthefish
27.01.2010, 08:58:14
Witam.
Robię sobie stronkę na której będzie mapa chin - przy każdym mieście chciałbym umieścić punkt - link do pliku zawierającego jakiś tam opis tego miejsca. Do tego chciałbym zrobić cms'a w którym była by możliwość zmiany lokalizacji danego linku poprzez przeciągnięcie myszką (drag n drop)... chciałbym aby pozycja linku w divie zapisywała się automatycznie w stylach CSS. Podpowiedzcie mi czego mam szukać (może są jakieś gotowe skrypty na coś takiego) bo szukając drag n drop nic takiego nie znalazłem. Pozdrawiam.
piotrooo89
27.01.2010, 09:25:54
http://bassistance.de/jquery-plugins/jquery-plugin-tooltip/ wystarczy to podpiąć aby czerpał dane z bazy/pliku i tyle. w Demo przykład z mapka.
krissthefish
27.01.2010, 13:55:11
No dobra ale teraz jak zrobić mapę w postaci obrazka i na niej te markery miejscowości z opcją drag n drop tak aby można było dany marker przenieść myszką gdzieś obok - jak automatycznie wykrywać pozycję markera żeby można ją było wstawić do tego parametru:
Kod
coords="11,10,59,29"
piotrooo89
27.01.2010, 13:57:18
mówię, trzymaj koordynaty w bazie danych, później zmieniaj tylko na nowe za pomocą jakiegoś plugina w jQuery drag 'n drop koordynaty.