Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Koszyk w sklepie internetowym
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
michau85
Witam. smile.gif Potrzebuję zrobić koszyk taki jak w sklepie internetowym. To dopiero moje początki z PHP, więc z góry mówię, że jeśli ktoś ma jakiś ciekawszy, bardziej zrozumiały (niezbyt skomplikowany) pomysł na rozwiązanie mojego problemu to będę wdzięczny za radę. Ale do rzeczy. Wymyśliłem sobie, że koszykiem może być osobna tabela. Natomiast opcja "dodaj do koszyka" będzie linkiem wyświetlanym przy każdym przedmiocie na głównej stronie. Problem w tym, iż nie wiem jaki napisać kod, aby po kliknięciu danego linku dany przedmiot zapisywał się w tabeli. Pomocy!
blooregard
Cytat
Problem w tym, iż nie wiem jaki napisać kod, aby po kliknięciu danego linku dany przedmiot zapisywał się w tabeli. Pomocy!

Problem w tym, że nawet nie spróbowałeś.

HINT: Przy wyświetlaniu produktu na stronie pewnie gdzieś będziesz miał jego ID pobrane z bazy, z tabeli z produktami. I własnie to ID musisz wkleić w zapytanie dodające rekordy do tabeli przechowującej produkty w koszyku, razem z ID np. zalogowanego klienta i innymi danymi, co pozwoli Ci następnie tworzyć np. historię zakupów, zapamiętywanie stanu koszyka pomiędzy kolejnymi wizytami w sklepie czy inne użyteczne funkcje.
michau85
Cytat(blooregard @ 27.01.2010, 14:45:37 ) *
I własnie to ID musisz wkleić w zapytanie dodające rekordy do tabeli przechowującej produkty w koszyku,

To akurat wiem.

Żebyśmy się dobrze zrozumieli. Chciałbym stworzyć coś w stylu takiego warunku :

If(kliknięto dany produkt) {

wstaw do tabeli : id produktu, nazwę, cenę
}

Nie wiem jak zapisać to : If (kliknięto dany produkt)
blooregard
Musisz wywołac odpwoiedni skrypt realizujący to zapytanie, np. coś takiego:
  1. <a href="add_to_cart.php?prodid=<?php echo $current_product->id; ?>">Dodaj do koszyka</a>

albo używając AJAX'a, gdzie wywołasz zdarzeniem onclick f-cję w JavaScripcie, która wywoła link add.php?prodid= z przekazanym jej parametrem.
michau85
  1. echo'<a href="glowna.php?nr=1">'. 'Romans'.'</a>'.'<br>';
  2. echo'<a href="glowna.php?nr=2">'. 'Fantasy'.'</a>'.'<br>';
  3. echo'<a href="glowna.php?nr=3">'. 'Historia'.'</a>'.'<br>';
  4. echo'<a href="glowna.php?nr=4">'. 'Edukacja'.'</a>'.'<br>';
  5.  
  6.  
  7.  
  8. if ($_GET['nr']==1)
  9. {
  10. $query='select lp, imie, nazwisko, tytul from ksiazka where gatunek=1';
  11. $result=mysql_query($query);
  12. while ($wiersz = mysql_fetch_assoc($result))
  13. {$i++;
  14. echo $wiersz['lp'].' '.$wiersz['imie'].' '.$wiersz['nazwisko'].' '.$wiersz['tytul'].'<br>'.'<br>'.'<br>'.'<br>'.'<br>';
  15. echo '<a href="glowna.php?ksid='.$wiersz['lp'].'">'.'Dodaj do koszyka</a>';
  16. }
  17.  
  18. if ($_GET['ksid']==$wiersz['lp'])
  19. {
  20. echo'ksiazke dodano';
  21. }
  22. }
  23.  

Po kliknięciu "Dodaj do koszyka" nie wyświetla się komunikat. Nie mogę dojsć dlaczego
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.