Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Liczenie klików Adsense
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
Dawka
Witam,

Nie wiedziałem dokładnie w jakim dziale, więc dałem tutaj.

Chodzi mi to skrypt, który liczy kliki adsense danej osoby odwiedzającej stronę. O ile w przypadku kliku w normalny link byłoby to w miarę proste, o tyle kod adsense wygląda mniej więcej tak:

1. <script type="text/javascript"><!--
  2. google_ad_client = "pub-585555555";
  3. /* 468x15, utworzono 10-01-21 */
  4. google_ad_slot = "53253555";
  5. google_ad_width = 468;
  6. google_ad_height = 15;
  7. //-->
  8. </script>
  9. <script type="text/javascript"
  10. src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
  11. </script>
  12.  

Nie mam żadnego pomysłu jak rozwiązać problem liczenia klików w ten banner.

Z góry dzięki za pomoc, Pozdrawiam.
icetique
Nie będę tego sprawdzał, ale spróbuj zaznaczyć reklamę AdSense i w Firefoksie prawym przyciskiem myszy -> pokaż źródło zaznaczenia. Dostaniesz w ten sposób kod, który zostaje załadowany przez JavaScript. Możesz w ten sposób wniknąć w strukturę wewnętrzną reklamy i zobaczyć, czy można dodać jakiś event bazujący na kliknięciu na link Google'a.

Druga opcja to wsadzić reklamę w diva i do diva przypisać jakiś onClick. Albo do kliknięcia myszki ogólnie przypisać event i sprawdzić, czy został on wykonany w obrębie reklamy. Tylko nie jestem tutaj pewien, czy ten onClick się wykona, czy po prostu nie obsłuży najpierw kliknięcia na samą reklamę.

Zaznaczam jeszcze raz, że nie wiem czy to działa, ale takie opcje przychodzą mi na myśl.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.