Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Odświeżenie przeglądarek userów po dodaniu wpisu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nightmoon
Witam, mam trochę niecodzienny problem z schoutboxem na mojej stronie.

Gdy sam dodam wpis do shoutboxa okno z nimi mi się odświeży, natomiast innym, którzy rozmawiają na nim ze mną już się tak nie stanie i odświeżają od czasu do czasu ręcznie, żeby zobaczyć co piszę.

Mam w HEADER refresh ustawiony automatyczny na 600 sekund ale to w zasadzie nie rozwiązuje sprawy bo nie wiem co wrzucić w $_POST dodawania wpisu, żeby mi oraz osobom z 2giego końca polski, którzy ze mną piszą odświeżała się przeglądarka po dodaniu wpisu i widzieli na bierząco co piszę a nie po automatycznym refreshu co 5 minut...

Kod
...

//dodawanie wiadomości
if ($_POST['message'] > '')
     {

if (isset($CURUSER))
         {

//add the message if all is ok.
         $query = "INSERT INTO shoutbox (msgid, user, message, date, userid) VALUES (NULL, '".$CURUSER['username']."', '".MakeSQLSafe($_POST['message'])."', '".$local_time."', '".$CURUSER['id']."')";
         mysql_query($query);

}
     }
?>

<HTML>
<HEAD>
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
<TITLE><?=$SITENAME?> Shoutbox</TITLE>
<META HTTP-EQUIV="refresh" content="600">
<link rel="stylesheet" href="css/ttshout.css" type="text/css">
</HEAD>

<?

...

Wiecie co można wrzucić do tego zapytania?

Kod
<META HTTP-EQUIV="refresh">

Nie ma opcji dodania tego do $_POSTa bo gdyby była wrzucił bym i po sprawie ale wiem, że nie zaskoczy...

Jakieś sugestie?
lnn
moze..
  1. header("Refresh: 3; url=#");
nightmoon
Owszem

Kod
  [url="http://www.php.net/header"]header[/url]("Refresh: 3; url=#");

odświeży przeglądarkę ale mi, nie innym, chyba nie zrozumiałeś do końca o co mi chodzi...
Blame
Możesz sam shoutbox wrzucić w ramkę i odświeżać jej zawartość co np. 5-10 sec za pomocą meta.
nightmoon
No tak ale to będzie killer dla bazy danych, myślałem że jest może jeszcze jakiś header co by wszystkim przeglądarki odświeżył ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.