Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Problem z mod_rewrite
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
piotrekk
Witam,
mam podstawowy problem z mod_rewrite. Mod na pewno działa na serwerze. Plik htaccess wygląda tak:

RewriteEngine on

# Linki
RewriteRule ^index.php$ index.html [L]
RewriteRule ^klient.html$ etyka.html [L]

Czyli przy kliknięciu w link przykładowo START, który wyświetla index.html w linii adresu powinna pojawić się domena.pl/index.php . Jednak pojawia się cały czas index.html. O co chodzi ? Czy dobrze zrozumiałem o co chodzi w tej zamianie ? ?

dzieki za odp.
Fifi209
Nie. Po wpisaniu:

domena.pl/index.php

wczytasz domena.pl/index.html

piotrekk
to teraz czemu jak wczytuje mi sie index.php, to przy wyborze etyki zamiast klient.html wczytuje się nadal etyka.html questionmark.gif

RewriteRule maska_przepisania adres_docelowy [flagi]

Jeżeli mod ma zamieniać link adres_docelowy na maskę_przypisania to chyba coś nie działa... Bynajmniej ja rozumiem to tak, że jak klikam u siebie przycisk którego link to adres_docelowy to przenosi mnie do niego, ale w linii adresu pojawia się maska_przypisania.

To czemu klikając w etyka zamiast do klient.html przenosi mnie nadal do etyka.html.

Czy nie o to chodzi ?

p.s Chciałbym zaznaczyć, że jak wpisze w linii koment klient.php to oczywiście działa.

piotrekk
Czytałem te artykuły i nie zmienia to faktu, że nadal rozumiem to w ten sposób.

Jak mam inaczej zrozumieć, że link który widoczny jest w taki sposób domena.pl/index.php?id=1 będzie widoczny jako domena.pl/test-1.php

Dla mnie jest to równoznaczne z tym, że klikając w linki na mojej stronie będą zamiast pokazywania się id itd.. będą one wyglądać bardziej czytelnie, ewentualnie zmylą potencjalnego agresora....

Jeżeli o coś innego chodzi, to jak możesz to mi to wyjaśnij, bo na podstawie tych art. akurat to rozumiem...
Fifi209
Nie nie.

Na stronie dajesz np.

domena.pl/link1/
domena.pl/link2/

a w .htaccess

RewriteRule ^([a-z0-9]+)/$ index.php?action=$1

od teraz to między slashami zostanie przekierowane na index.php?action=wartosc
piotrekk
Teraz już rozumiem.

Pojawił się teraz jednak taki problem.

Przesyłam dane do logowania metodą post.

ustawiam mod:

RewriteRule ^x.php$ https://domena.pl/login.php [L]

w form action="x.php"

i po próbie logowania wyskakuję mi błąd że pola nie zostały wypełnione. Oczywiście wszystko jest wypełnione i jeżeli nie stosuję moda to wszystko działa.

Jak tu wygląda sprawa.

dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.