Witam. Otóż mam duuuże logo i chciałbym aby ono pokazywało się w całości w divie na całej szerokości strony. Przycięcie czy zmniejszenie nie wchodzi raczej w gre. Chodzi mi tylko o dopasowanie go. Wiecie coś na ten temat?
Blame
3.02.2010, 19:09:19
Wyjaśnij proszę trochę jaśniej o co masz na myśli mówiąc że nie chcesz zmniejszać tylko dopasować. Nie jestem pewny czy samym CSS'em da się zrobić coś takiego ale możesz zobaczyć tutaj: http://www.aaronvanderzwan.com/maximage/bg.php
Mlodycompany
3.02.2010, 19:19:06
Mam obraz 3751px na 832px. Gdy zrobie diva z tłem i ustawie szerokość na 100% i wysokość np. 200px to pokazuje mi sam róg tego obrazka. Chce zrobić aby była pokazywana cała szerokość tego obrazka a wysokość sama sie dopasowywała. Chce tak zrobić ponieważ mam zamiar wstawić menu w logo. Mógłbym wzasadzie wstawić to normalnie jako obraz w html ale nie wiem jak na ten obraz nałożyć kolejnego diva więc kombinuje z tłem
Jeśli koniecznie chcesz się trzymać samego CSS to wydaje mi się że pozostaje ci wstawienie to jako zwykłego obrazka i ustawienie mu wysokości, a potem następnego div'a pozycjonujesz za pomocą position. Zaleta jest taka, że będzie działać z wyłączonym JS a wada, że może wyglądać różnie w innych przeglądarkach. Chyba że dopuszczasz użycie JS wtedy zobacz na link, który ci podesłałem.
Mlodycompany
3.02.2010, 19:31:39
krzysztof_kf nie chodzi mi o wyłączenie powtarzania tylko o dopasowanie.
lnn co dokładnie pomoże w tym przypadku z-index?
Dziadzia wiem jak sie robi tło obrazkowe w css
Blame pokąbinuje i napisze co mi wyszło
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.