Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Sortowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
devdev
Witam pisze sobie "klasę" do sortowania kolejności kategorii i mam problem z zapytaniem ;/

1. <!--c1--><div class='codetop'>Kod</div><div class='codemain'><!--ec1-->//mode 1  pozycja w góre  ,mode 2 pozycja w dół
  2. public function setnewpos($mode)
  3.     {
  4.     if($mode == '1')
  5.         {
  6.              $this->db->query("UPDATE ".$this->DBTABLE." SET order = '".$this->posplus()."' WHERE order = ".$this->pos);
  7.          $this->db->query("UPDATE ".$this->DBTABLE." SET order = '".$this->posminus()."' WHERE order = ".$this->posplus());
  8.  
  9.         }            
  10.     
  11.     else
  12.         {
  13.         $this->db->query('UPDATE '.$this->DBTABLE.' SET order = '.$this->posminus().' WHERE order = '.$this->posplus());
  14.         $this->db->query('UPDATE '.$this->DBTABLE.' SET order = '.$this->posplus().' WHERE order = '.$this->pos);
  15.  
  16.         }            
  17.     
  18.     
  19.     }<!--c2--></div><!--ec2-->

Próbowałem na rożne sposoby ale nadal wywala mi

Something is wrong in your syntax obok 'order = '2' WHERE order = 1' w linii 1
UPDATE categories SET order = '2' WHERE order = 1

Proszę o pomoc
nospor
nie order
a: `order`

ORDER to słowo zastrzezone i nalezy z nim uwazac w nazwach kolumn smile.gif
cojack
mylisz się nospor, on podaje string dla kolumny typu int. Wywal te ' ' z order = '2'.
nospor
@cojak to ty sie mylisz.
ORDER jest slowem zastrzezonym i nie mozesz go od tak sobie dawac jako nazwe kolumny. BY to zrobic musisz dac `ORDER`. Jak nie wierzysz to sprawdź - sobie odpal takie zapytanie, sobie zajrzyj na strone mysql na liste slow zastrzezonych...

Cytat
on podaje string dla kolumny typu int.
akurat to nie ma zadnego znaczenia. Jak nie wierzysz to patrz punk wyzej - sprawdź... co nie zmienia faktu ze lepiej nie dawac ciapkow dla liczb. Ale jak juz mowilem nie ma to wplywu na ten blad.
cojack
Ja chce to zobaczyć jak wrzucasz stringa do kolumny typu int bez type cast. A z tym order to rzeczywiście masz racje, reserverd word.
nospor
Cytat
Ja chce to zobaczyć jak wrzucasz stringa do kolumny typu int bez type cast
Ales uparty... ty nie chciej, ty to sprawdź.... nie masz dostepu do mysql?

Cytat
Ja chce to zobaczyć jak wrzucasz stringa
A jak nadal chcesz zobaczyc jak to robie, bo tobie sie nie chce blinksmiley.gif , to zapraszam do mnie. Nie mysl ze ja bede jechal specjalnie do ciebie by ci to pokazac tongue.gif
cojack
Nie jedź nikt Ci nie karze tongue.gif Dobra zmusiłeś mnie bym odpalił mysql, on już się tam pewnie zakurzył ciekawe czy żyje jeszcze. Jak odpalę to edytne.

Kod
mysql> create table nospor ( id INT, nazwa VARCHAR(255) );
Query OK, 0 rows affected (0,06 sec)

mysql> show tables
    ->;
+----------------+
| Tables_in_tree |
+----------------+
| nospor         |
+----------------+
1 row in set (0,00 sec)

mysql> insert into nospor values ( 2," CZEK IT AULT ");                                                                                                        
Query OK, 1 row affected (0,00 sec)                                                                                                                            

mysql> insert into nospor values ( "2"," CZEK IT AULT ");

mysql> insert into nospor values ( '2'," CZEK IT AULT ");

mysql> insert into nospor values ( 'dua'," CZEK IT AULT ");
Query OK, 1 row affected, 1 warning (0,00 sec)

mysql> insert into nospor values ( 'dua', 123);
Query OK, 1 row affected, 1 warning (0,00 sec)

mysql> select * from nospor;
+------+----------------+
| id   | nazwa          |
|    2 |  CZEK IT AULT  |
|    0 |  CZEK IT AULT  |
|    0 | 123            |
5 rows in set (0,00 sec)

I co Ty na to? @EDIT NIE MAM PYTAŃ CO ZA ŚCIERWO A NIE BAZA!

@edit
przez Ciebie musiałem sobie hasło na roota przypomnieć, masakra jaki wysiłek i to w piątek, nie no porażka...

@edit2
czekaj bo żem się pierdyknął
nospor
Cytat
czekaj bo żem się pierdyknął
nooo... najpierw sie zapoznaj z podstawową skladnią insert tongue.gif

Cytat
@EDIT NIE MAM PYTAŃ CO ZA ŚCIERWO A NIE BAZA!
No, kwiatki z przeprosinami wyslij pocztą tongue.gif A na przyszlosc jak nie zaglądasz do czegos przez X czasu to nie wypowiadaj się tak kategorycznie w pewnych sprawach.
cojack
Ty no ale bez jaj, żeby mi automagicznie rzutował typy do takich jakie on ma w tabeli bez pierdyknięcia errorem a co lepsze ON JE JESZCZE DODA DO TABELI! To już wogólę niezły ficzer biggrin.gif Nie no obiecuję że już więcej nie będę się wypowiadał w tematach o mysql, przysięgam (chyba że to będzie jakieś ansi sql ;>). Boże chroń developerów postgresql.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.