Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komp się resetuje
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
patryczakowy
Witam ma starego kompa i mały problem nie wiem czy system padł czy ze sprzętem coś się dzieje włączam pokazuje się menu jak chce go włączyć czy normalnie czy awaryjnie etc. co bym nie klikną system startuje i od razu się resetuje i tak w kółko system xp na co stawiacie ?
czy tylko format wchodzi w grę ? Czy może sprzęt pada?
Spawnm
Ja bym obstawiał jakiegoś woorma.
Bo sprzęt raczej nie ma tu nic do rzeczy .
vokiel
Wyłącz automatyczny restart po błędzie, przy następnym uruchomieniu pojawi się bluescreen, z niego odczytasz z czym problem (treść błędu -> google lub M$)
patryczakowy
niebieski komunikat pojawia się ale nie zdąże go przeczytać jak wyłączyć ten restart w biosie?
thomson89
To już zależy od rodzaju biosu.
patryczakowy
te błędy są gdzieś zapisywane jestem teraz w konsoli odzyskiwania jak ktoś zna ścieżkę do takiego pliku to będę wdzięczny za podanie
vokiel
Bluescreen jest z windowsa, a nie w bisie. Jakby był w biosie, to by się pojawiał wcześniej, no i linuksiarze też by go mieli biggrin.gif

Podczas uruchamiania sytemu klikasz F8, tak często, aż pojawi się ekran wyboru trybu (tryb awaryjny, awaryjny z obsługą sieci, ..... ostatnia znana dobra konfiguracja,.... wyłącz automatyczny restart komputera po błędzie (czy jakoś tak)). Jak to wyłączysz, to zobaczysz jaki błąd (komputer się nie zrestartuje i zatrzyma na niebieskim ekranie śmierci).

Jeśli doszedłeś do konsoli odzyskiwania, to może po prostu zainstaluj system na tym co masz (tą samą wersję), naprawiając poprzedni. Uruchamiasz normalnie instalację, w pierwszym kroku nie wybierasz naprawy, dopiero w drugim, instalujesz na partycji tej co był, i gdy zapyta, czy chcesz nową instalację, czy naprawę poprzedniej wybierasz naprawę. Nie pamiętam krok po kroku co tam są za ekrany. Instalacji systemu unikam jak ognia, robię to tak rzadko jak się tylko da, no chyba, że ktoś za to płaci winksmiley.jpg
wojts
moim zdaniem może to być zarówno problem sprzętowy jak i systemowy. Kiedyś spotkałem się z sytuacją, że przyczyną tego typu zachowania była uszkodzona pamięć RAM.
PawelC
Cytat(wojts @ 9.02.2010, 10:08:58 ) *
moim zdaniem może to być zarówno problem sprzętowy jak i systemowy. Kiedyś spotkałem się z sytuacją, że przyczyną tego typu zachowania była uszkodzona pamięć RAM.

ja tak miałem jak mi się procesor w mig przegrzewał. Uruchomiłem kompa, i chwile później komp się zresetował, i tak cały czas.
wojtekGT
z tym, że często bluescreen pojawia się jak jest uwalona pamięć. Jak Ci się procek przegrzewał to chyba od razu miałeś restart, bez niebieskiego ekranu.

Jak się restartuje Windows warto spróbować naprawy dysku, czyli włożyć płytę instalacyjną XP, wybrać na pierwszym ekranie R, i wpisać chkdsk /P. Jeśli sprawdzanie dysku nie pomoże, to postępować tak, jakby chciało się zainstalować system. Z tym, że przy wyszukiwaniu poprzednich wersji systemu powinien wyskoczyć komunikat i wtedy można spróbować wybrać naprawę systemu.
thomson89
Dzwonił do mnie kolega. Powiedział, że zainstalował Kasperskiego z crackiem i jak włącza komputer to wywala mu bs'a. Podszedłem do niego i usunąłem program przez tryb awaryjny...

Może instalowałeś coś ostatnio, takiego "newralgicznego"?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.