Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: NetBeans - problemy z Javą podczas instalacji
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
czarkowsky
Podczas instalacji NetBeans IDE aplikacja prosi o wskazanie lokalizacji Javy. Nie wiem jaką wersję Javy wybrać i do jakiego pliku wskazać ścieżkę, bo wszystkie moje próby kończą się niepowodzeniem. Na stronie netbeans.org przeczytałem, że ma to być wersja właściwa;-)
ucho
Chyba sobie żartujesz, są całe 2 wersje - JDK i JRE, a w przypadku PHP Netbeans zadowoli się dowolną z nich. Jakby tego było mało na stronie z Javą: http://java.sun.com/javase/downloads/index.jsp jest do wyboru także od razu paczka z dołączonym Netbeans...
czarkowsky
Tak masz rację na stronie Javy jest cała paczka i z nią nie ma problemów, ale ona zajmuje ponad 100MB. Mnie interesuje tylko php i chciałbym zainstalować sobie tę odchudzoną 25MB wersję. Gdy instalator pyta o ścieżkę wskazuje mu folder z Javą w Program Files, ale przycisk dalej/kontynuuj jest nieaktywny. Wybieram więc poszczególne foldery w JDK i... to samo, instaluję więc JRK, ale efekt jest nadal taki sam. Szukałem na stronie netbeans.org, ale nie znalazłem informacji jaki plik docelowy mam wskazać. Stąd moje pytanie. Przy okazji dzięki za chęć pomocy!
Jabol
A Javę masz oryginalną sunowską?
czarkowsky
Tak, pobraną dokładnie ze strony, którą wskazał kolega.
ucho
Ile masz pamięci? Miałem raz przypadek, że na 512MB ramu z wyłączonym swapem instalator wyrzuacał OOM podczas próby walidacji instalki javy.
czarkowsky
W tym notebooku mam 1024 MB. Który folder z Javą lub też plik powinienem mu wskazać, aby instalacja ruszyła?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.