Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP a komunikacja z urzadzeniami MODBUS
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jbsport82
Witam szanownych forumowiczów,

mam małe zapytanie, otóż chciałbym stworzyć system archiwizacji pomiarów i system odczytu danych z liczników energii elektrycznej.

Liczniki komunikują się poprzez port RS485 po protokole Modbus.
Teraz mam do wyboru zastosowanie konwertera RS485/RS232 lub RS485/Ethernet.

Teraz pytanie czy za pomocą PHP jestem w stanie odpytać licznik i odebrać z niego dane?

Z tego co czytam to każdy do tego typu aplikacji używa język C, jednak ja nie mam o nim pojęcia :-)
W PHP też nie błyszczę ale zrobiłem sklep internetowy na pracę dyplomową to chociaż nie jest dla mnie tajemnicą.

Konwerter RS485/Ethernet ma nadany adres IP w sieci, także dałoby radę połączyć się z nim np. z pomocą funkcji socket,
z zapisem do pliku czy bazy mysql i wyświetlaniem na www to problemu nie widzę.

Problem w tym jak odczytać dane przesyłane przez urządzanie ( modbus lub modbus TCP/IP). Jeśli ktoś ma doświadczenie z tego typu projektami proszę o pomoc.

Z góry dziękuję za wszelkie wpisy.

Pozdarwiam
Pilsener
A masz jakieś oprogramowanie do tych liczników? Ja bym Ci radził skorzystać właśnie z niego, możesz wykonywać różne akcje stosując np. exec:
  1. exec('program.exe -parametry');
- przy pomocy exec odpalasz normalnie programy tak jak z wiersza poleceń

Jeśli ten program używa jakiejś prostej bazy danych, plików tekstowych lub plików xml to jesteś w domu, bo wystarczy odczyt tych plików.

Wszystko zależy od tego, co chcesz osiągnąć, jeśli tylko odczyt to nie powinno być problemów winksmiley.jpg
jbsport82
Witam,
nie mam żadnego programu do licznika. To ja mam napisać mini program :-) do odczytu i archiwizacji pomiarów.
gothye
czy pracując na linux czy MS do tego typu rzeczy używam C zapisując odczytane dane do pliku lub SQL ,co znacznie ułatwia pracę z magistalą czy to rs485/CAN itp
Mchl
Z PHP port szeregowy odpytać bez dodatkowego rozszerzenia albo programu zewnętrzenego raczej się nie da. Jeżeli masz możliwość zastosowania tego konwertera Ethernetowego, to w tą stronę bym próbował, bo w PHP odpytywanie po adresie IP jest akurat łatwe. Trzeba tylko pamiętać o tym że Ethernet z natury swojej jest niedeterministyczny, więc do konkretnej aplikacji może się nie nadawać. (Ale jeżeli nie potrzebujesz tych danych "natychmiast", to raczej będzie ok).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.