Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Program podobny do Gmail Notifier'a
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
mokry
Witam,
Pisząc aplikację internetową potrzebuje znaleźć/napisać pewną aplikację. Wychodząc na przeciw idei: "Po co dwa razy odkrywać Amerykę?", piszę z zapytaniem.

Czy istnieje aplikacja podobna do Gmail Notifier'a, za pomocą której mogę odczytać np. plik XML/RSS i w razie zmiany jego zawartości wyświetlił się komunikat przy zegarku systemowym w formie powiadomienia. Program co kilka minut łączył by się ze źródłem i sprawdzał aktualny stan pliku.

Program ma na celu np. powiadamianie administracji sklepu o nowo złożonym zamówieniu.

Pozdrawiam.
Speedy
Napisz sobie coś takiego z powiadomieniem na maila chociażby w php i załaduj do crona. To będzie skrypt na góra 2 lub 3 linijki.
koderrr
zakladam ze zamowienia masz w jednej tabeli w bazie danych

to wystarczy zrobic polecenie count
zliczyc iliosc rekordow jesli sie rozni od poprzedniej to wysylasz maila do wlasciciela

calosc mozna zrobic w jednym pliku php i calosc wrzucic do crona

mysle max 10 linijek kodu biggrin.gif
Speedy
Przecież mokry napisał, że ma dostęp do pliku XML/RSS, a nie bazy danych. W zasadzie nie ważne, czy ma to być plik zdalny, czy lokalny. Ważne, żeby serwer miał możliwość obsługi plików zdalnych, jeśli jest taka potrzeba.
Cienki z Ciebie koderrr, jak potrzebujesz na to 10 linijek tongue.gif. Pisałem, że to góra 2 lub 3 linijki winksmiley.jpg.

1. <?php ((file_exists('tmp.php')) ? ((file_get_contents('tmp.php') != $d = file_get_contents('http://php.pl')) ? mail('root@localhost.com','Aktualizacja','Dane zostaly zaktualizowane') : '' ) : ''); file_put_contents('tmp.php', $d); ?>

Użyłem zmiennej, żeby 2 razy nie pobierać danych. Wprawdzie allokuję więcej zasobów, ale mimo wszystko, zwiększam szybkość działania tongue.gif. W zależności od źródła danych można się bawić w łażenie po strukturze XML-a i sprawdzanie, czy np. najnowsze pole <pubDate> się nie zmieniło, ale powyższe rozwiązanie, choć bardzo łopatologiczne, działa dla każdego typu pliku. Wystarczy to wrzucić do crona i po sprawie.

Jak widać, rozwiązanie jest banalne smile.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.