Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co trzeba mieć żeby udzielać kursy z informatyki
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Tom:-)
Jakie muszę mieć kwalifikacje ażeby udzielać kurs z informatyki?
wookieb
Co trzeba umieć aby zostać lekarzem? Pytanie zbyt ogólne bo lekarze mają specjalizacje, więc wyspecjalizuj w twoim tłumaczeniu słowo "informatyk".
P.s. Programista to nie informatyk, mówiąc tak do niego wręcz go obrażasz.
Na kursie (ale tylko wstępnie) były by omawiane zagadnienia:
Włączenia jednostki
Obsługa Windows
Obsługa pakietu Offce, OpenOfice itd...
Instalacja oprogramowania
Wyszukiwanie w sieci info
Podstawy bezpieczeństwa
itd...

Na razie bardzo podstawowe rzeczy. Mam tytuł inżyniera ale nie z informatyki
Mchl
Musisz mieć dobre mniemanie o swoich umiejętnościach tongue.gif

Nie ma żadnych uprawnienień jeśli o to Ci chodzi. Można za to zrobić na przykład uprawnienia egzaminatora ECDL.
Ja się obawiam że po czymś takim cofnę się w rozwoju z info sciana.gif
Kocurro
Nie wiem czy aby móc prowadzić kursy nie musisz mieć skończonego kursu pedagogicznego. Ale to należałoby sprawdzić.
Mchl
Prowadziłem szkolenia z automatyki przemysłowej nie mając nawet tytułu inżyniera. Jakoś nikomu nie przeszkadzało.
Wszystko zależy od pracodawcy/klientów.
wookieb
To, że niektórzy Cię nie lubią a Ci tego nie mówią wcale nie znaczy, że jestem przez każdego uwielbiany.
To że uczyłeś ludzi nie mając inżyniera wcale nie znaczy, że robiłeś to dobrze i nauczyłeś ich wszystkiego czego mogłeś (nie mówię, że spartoliłeś robote zwracam tylko uwagę na słowa "Jakoś nikomu to nie przeszkadzało")
Więc skoro uczysz tych zagadnień to się ich naucz. Zawsze warto wiedzieć więcej, żeby jak ktoś przyjdzie i się zapyta "eee a jak zrobić to" a ty nie będziesz wiedział to trochę lipa. Wiadomo, że nie będziesz wiedział wszystkiego, ale wystarcz się interesować tą dziedziną i wszystko łatwo przyjdzie.
wojtekGT
Po pierwsze, jakiego kursu z informatyki chcesz udzielać ? i komu ? jako firma szkoleniowa ?

Przede wszystkim jeśli to mają być profesjonalne szkolenia, to warto mieć certyfikaty, potwierdzające Twoją wiedzę i umiejętności smile.gif
Jeśli chciałbyś szkolić z sieci komputerowych, możesz zdobyć certyfikaty CISCO - CCNA, CCNP, CCIE.

Jeśli chodzi o Microsoft, to warto mieć MCSE, na początek może być MCDST.

Dodatkowo certyfikaty takich firm jak Novell czy IBM.
Wykrywacz
Czy ktoś z was przeczytał zakres szkoleniowy o jakim Tom mówi? Czy to taki samozachwyt z powodu znajomości nazw wielu różnych certyfikatów....

Do prowadzenia Kursu, nie potrzebujesz żadnych kwalifikacji, jeżeli klient będzie nie zadowolony może co najwyżej wszcząć powództwo w sądzie.
Mchl
Cytat(wookieb @ 12.02.2010, 00:51:45 ) *
To, że niektórzy Cię nie lubią a Ci tego nie mówią wcale nie znaczy, że jestem przez każdego uwielbiany.
To że uczyłeś ludzi nie mając inżyniera wcale nie znaczy, że robiłeś to dobrze i nauczyłeś ich wszystkiego czego mogłeś (nie mówię, że spartoliłeś robote zwracam tylko uwagę na słowa "Jakoś nikomu to nie przeszkadzało")
Więc skoro uczysz tych zagadnień to się ich naucz. Zawsze warto wiedzieć więcej, żeby jak ktoś przyjdzie i się zapyta "eee a jak zrobić to" a ty nie będziesz wiedział to trochę lipa. Wiadomo, że nie będziesz wiedział wszystkiego, ale wystarcz się interesować tą dziedziną i wszystko łatwo przyjdzie.

Że idealny nie byłem zdaję sobie sprawę. Po to sam z własnej woli puszczałem na zakończenie szkolenia ankietę, żeby mieć jakąś informację zwrotną na ten temat. Krytyczne oceny były i starałem się z nich wyciągać wnioski.

Bardziej chodziło mi o to, że nikogo nie obchodziło czy mam dyplom, czy ukończony kurs pedagogiczny, czy co tam jeszcze. Ważne było czy potrafię tę wiedzę przekazać. Raz udawało się lepiej, raz gorzej (szkolenie brygady lekko pijanych elektromonterów - hardcore). Czasem trzeba było się zaczerwienić ze wstydu tongue.gif
skowron-line
Tu się zgodzę z przedmówcą nie jest istotne jaki masz papier nie w zawodzie w jakim "my" jesteśmy obsługi komputera na zajebistym poziome może się nauczyć każdy.
No i kto powiedział że programistą musi być informatyk questionmark.gif Znam jednego stomatologa co takie programy trzaska że hej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.