Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] 3 zmienne z tablicy wstawiać w pętli w HTML?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
e-milosz
Wyświetlam Opinie na stronie internetowej. Opinia składa sie z
- treści opinii
- imienia
- lokalizacji

Każda opinia jest otoczona jakimś tam kodem html - tabelką.

Zamiast kopiowac dla 10u opinii 10 kodow tabelek html chcę to zautomatyzowac i wypisać w pętli z prostej tablicy gdzieś w kodzie.

Na oddzielnych stronach będzie po kilka, kilkanaście opinii z boku i w zaleznosci od strony będą wyświetlane opinie klientow dotyczace serwisu z danej strony.

Czyli oczywiście pewnie jakas tablica dla kazdej strony z zestawem trojek: [treść, imię, lokalizacja].

Trochę tak jak wyswietlanie postow na forum w danym watku, kazdy ma swojego autora, treść jego komentarza itd.

Jaki jest najbardziej optymalny i sensowny sposob na zrobienie czegos takiego? Zwykła funkcja i switch etc czy moze klasa?
(zakladamy ze nie uzywamy bazy mysql narazie, Dzięki)
erix
No nie rozumiem, z czym masz problem - przecież wystarczy do pętli wypisującej dodać odpowiedni HTML...

Cytat
ze nie uzywamy bazy mysql narazie

To skąd pobierasz dane?
e-milosz
Nie trzymam w bazie póki co tylko w kodzie na razie przechowywać chciałem np. coś takiego mi działa na razie:

1. $_GET['page'] = 'page2'; //moja nazwa pliku strony aktualnej
  2.  
  3. class Opinia {
  4. var $text;
  5. var $name;
  6. var $country;
  7. var $page;
  8.  
  9. function Opinia($a,$b,$c,$p) {
  10. $this->text=$a;
  11. $this->name=$b;
  12. $this->country=$c;
  13. $this->page = $p;
  14. }
  15. }
  16.  
  17. $opinie = array();
  18. $opinie[] = new Opinia('tresc testimonialu 1', 'Ala', 'USA', 'page1' );
  19. $opinie[] = new Opinia('tresc testimonialu 2', 'Bela', 'UK', 'page2' );
  20. $opinie[] = new Opinia('tresc testimonialu 3', 'Cela', 'Poland', 'page1' );
  21. $opinie[] = new Opinia('dalej tresc testimonialu 2', 'Bela', 'UK', 'page4' );
  22. $opinie[] = new Opinia('jeszcze piata tresc testimonialu 3', 'Cela', 'Poland', 'page2' );
  23.  
  24. foreach($opinie AS $e)
  25. {
  26. if ($e->page == $page)
  27. {
  28. echo "Jakis tam zakrecony HTML Wartosc <b>".$e->text."</b> <br>".$e->name.",".$e->country."<br><br>";
  29. }
  30. }
erix
Możesz mi powiedzieć, dlaczego korzystasz z klas, skoro w zupełności wystarczą Ci tablice asocjacyjne?
e-milosz
Cytat(erix @ 21.02.2010, 21:17:47 ) *
Możesz mi powiedzieć, dlaczego korzystasz z klas, skoro w zupełności wystarczą Ci tablice asocjacyjne?

Bo nie umiałem tego zrobić prościej a akurat trochę o klasach sobie poczytałem.
Czyli co, sprawdzam np czwarty element czy pasuje do aktualnej strony i wtedy wyświetlam zawartość?
Może da się to szybko zmodyfikować?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.