Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Jeden plik a w nim wybrany rekord z bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
imashjan82
Witam

Chodzi o to że mam plik który wyrzuca losowe rekordy z bazy danych. I nie wiem czy jest to możliwe, ale chcę aby po wybraniu danego rekordu rekordy był wyświetlany w jednym pliku np: watch.html. A w pasku adresu takie coś: watch.html=kategoria,wykonawca,utwór. Bo teraz mam tak ze do każdego pliku rekordu stworzyłem oddzielny plik a mam ich już 60, Teraz chcę dodać aby użytkownicy sami mogli dodawać pliki. Nie wiem czy ktoś to zrozumiał. Mam nadzieje że tak

Z góry bardzo dziękuję.
erix
GET? mod_rewrite?
imashjan82
GET ? Ale jakiś mały przykładzik? mod_rewrite tak wiem do czego służy z tym to jakoś już bym sobie poradził, ale z tym żeby w jednym pliku wyswietlac dany rekord robiłem to z 5 lat temu, ale to tak jak w krasnalu główna strona. Ale jak to zrobić z bazą danych i nie tworzyć dodatkowych plików.

Blame
Pozwolę sobie rozwinąć trochę twoją wypowiedź erix, mam nadzieję że nie masz nic przeciwko smile.gif
Otóż, jeśli dobrze zrozumiałem, to chcesz aby twój skrypt, na podstawie danych przesłanych w adresie, pokazywał rekord z bazy.
Do pobrania danych przekazywanych w adresie służy tablica superglobalna $_GET, nie będę się rozpisywał o niej, poszukaj sobie w google.
Jak już uporasz się z tym, to poszukaj sobie, również w google, informacji na temat "przyjaznych linków" aby przekształcić adres z index.php?karegoria=costam&cos=cos na kategoria,costam,cos,cos.

Ogólnie to radziłbym, abyś zaczął od jakiegoś najzwyklejszego kursu php, znajdziesz tam potrzebne ci informacje smile.gif
imashjan82
Nie nie nie

Mam plik który wyrzuca losowe rekordy z bazy danych, każdy rekord ma 10 komórek, ale ale 3 są najważniejsze. Kategoria , fraza_1, fraza_2. I te dane są losowo pokazywane w pierwszym pliku. Teraz jeżeli użytkownik wybierze dany link w postaci plik.html=Kategoria,fraza,fraza. To chcę aby dany rekord z bazy danych był wyświetlany w pliku plik.html, a ta reszta tylko wyświetlana w pasku adresu. A każdy rekord był wyświetlany w pliku plik.html. Po to aby nie tworzyć za każdym razem pliku o nazwie kategoria,fraza_1,fraza_2. Już prościej chyba nie mogę tego napisać. Nie chodzi mi tu a ładne adres ale o to aby w tym jednym pliku wyświetlać wybrany rekord w sumie nawet nie musi być taki adres może być plik.html i tyle ale żeby wyświetlić jaki kol wiek rekord w tym pliku.

Plik wybierający losowe rekordy (index.html)
  1.  
  2. $ask = mysql_query ("SELECT * FROM tabela ORDER BY RAND() LIMIT 4");
  3.  
  4. while ($wiersz = mysql_fetch_array($ask))
  5. {
  6. print"<a href='plik.html=".$wiersz[kategoria].",".$wiersz[fraza_1].",".$wiersz[fraza_2]."'><b>".$wiersz[fraza_1]."-".$wiersz[fraza_2]."</b></a>   ";
  7. }

Plik pokazujący dany rekord (patrz.html)

1.  
  2. $ask = mysql_query ("SELECT * FROM tabela WHERE id=$id");
  3.  
  4. while ($wiersz = mysql_fetch_array($ask))
  5. {
  6. print"<b>".$wiersz[kategoria]."</b> - ".$wiersz[fraza_1]." - ".$wiersz[fraza_2]." / <br /><br />".$wiersz[tresc]."<br />";
  7. }

i teraz co zrobić aby w tym pliku pokazywało rekord 5, 7, 60, 100 co dopisać w mysql_query?? to jest moje pytanie
Bo teraz takich plików mam 60, a chce aby był jeden na 1000 rekordów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.