Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kwerenda [access 2007]
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Access
kris_IV
Witam, po raz kolejny zgłaszam się do was z problemem jaki spotkałem na swojej drodze. Tym razem chodzi o kwerendę która obliczała by pensję dla pracownika. Struktura wygląda mniej więcej tak:
tbl_pracownicy [id_pracownicy, imie, nazwisko]
tbl_praca_1 [id_praca_1, id_pracownicy, data_pracy, godzina_rozpoczecia, godzina_zakonczenia, czas, kwota]
tbl_praca_2 [id_praca_2, id_pracownicy, data_pracy, godzina_rozpoczecia, godzina_zakonczenia, czas, kwota]
tbl_praca_3 [id_praca_3, id_pracownicy, data_pracy, godzina_rozpoczecia, godzina_zakonczenia, czas, kwota]
tbl_praca_4 [id_praca_4, id_pracownicy, data_pracy, godzina_rozpoczecia, godzina_zakonczenia, czas, kwota]
Wymuszone więzy integralności : tbl_pracownicy [id_pracownicy] –nieskonczonosc do tbl_praca_x – jeden.
Przy standardowym zestawieniu danych wyswietla mi tylko tego pracownika, który wziął udział we wszystkich 4 rodzajach prac a nie każdego. Jak rozwiązać problem? Tylko tak uda mi się obliczyć pensję końcową, dla danego pracownika…
Beatus
Cześć,
pewnie chodzi o zasady ustawione w relacjach. Jeśli masz ustawione - pokazuj rekordy z tabel 1,2,3 i 4, to wyświetlą Ci się tylko te rekordy, dla których są odpowiedniki we wszystkich tabelach. Jeśli ustawisz sobie - uwzględnij wszystkie rekordy z tabeli pracownicy i tylko te z tabeli 1, dla których sprzężone pola są równe, będzie pokazywać każdego.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.