Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Małe zapytanko
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adam1024
Mam coś takiego w kodzie html:

Cytat
<input type="checkbox" name="imie" onclick="this.form.elements['doimienia'].disabled = !this.checked" /><input type="text" name="doimienia" disabled="disabled" />

Tworzy się wtedy pole wyboru które jeśli zaznaczymy staje sie dostępne i możemy tam pisać co chcemy.

w kodzie php który jest odpowiedzialny za poprawne wysyłanie informacji jest coś takiego co generuje tekst:

Kod
<?php echo $imie; ?>

Co mam zrobić aby jeśli nie zaznaczymy tego pola nie wpisywało wartości $imie ?

Ktoś potrafi pomóc? 
Blame
Dodaj sobie do tego atrybut value="1", w tedy kiedy ktoś zaznaczy tego checkbox'a to $_POST['imie'] powinno wynosić właśnie 1. Do tego prosty if, który sprawdzi tą wartość i jazda smile.gif
adam1024
Kod
PHP

<? if ($doimienia=1)
{
print "
[img]http://domena.pl/imie.gif[/img]
<?php echo $imie; ?> ";
} ?>

HTML

<input type="checkbox" name="imie" onclick="this.form.elements['doimienia'].disabled = !this.checked" /><input type="text" name="doimienia" value=1 disabled="disabled" />

Tylko że coś teraz nie chce działać... tzn działa wszystko tak jak działało lecz zwraca mi wartość <?php echo $imie; ?> zamiast tego co wcześniej wpisałem 

To jak pomoże ktoś?
Blame
Jeśli chcemy sprawdzić czy coś jest takie samo jak coś1 to używamy "==" a nie "=". Poza tym powiedz co chcesz osiągnąć bo nie bardzo rozumiem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.