Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Firebug - czy wykorzystujecie
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Tom:-)
Wykorzystujecie narzędzie Firebug? Ja odkryłem jego czar w momencie kiedy mogłem dokonać z pozycji przeglądarki zmiany w plikach. Czy do czegoś innego go wykorzystujecie bez dodatków
piotrooo89
TAK! firebug rządzi jeśli chodzi o validacje skryptów JS. ogólne operowanie po drzewie DOM jest bajką, narzędzie które bardzo przyśpiesza pracę.
Dokładnie :-) No ja się teraz nim bawię. Ale brakuje zapisywania plików jak np z edytuje się dany plik
wiiir
ogolnie firebug jest dobry... ale czasem nie dziala tak jak trzeba.. przy kazdym update-jcie boje ze znowu cos przestanie dziala, dlatego ze kiedys bardziej byl wrazliwy na bledy JS... ostatnio zauwazylem ze tworzy drzewo xml-a jak wykorzystuje ajaxa.. kiedys w tych powrotach bylo kongo .. teraz jest ladnie smile.gif, oprocz firebuga polecam tez webdevelopera... tez sie przydaje smile.gif
zegarek84
jeśli chodzi o zapisywanie zmodyfikowanych źródeł czy stron internetowych to taka możliwość jest w operze (jednak konsola błędów mniej przyjazna - przynajmniej dla mnie - i ogólnie jakoś tymi "zabawkami" pod operą mało się bawiłem więc może dlatego takie moje odczucie winksmiley.jpg )...

jeśli chcesz analizować także zasadę działania aplikacji na cudzych stronach to przydaje się też Live HTTP Headers - choć ostatnio tą "zabawkę" wykorzystuję w innym celu....
phpion
Godny polecenia jest też dodatek Web Developer.
Diwi
Wykorzystujemy wykorzystujemy.

Aktualnie piszę projekt w oparciu o ExtJS i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie pracy bez firebuga.

To samo tyczy się przygotowywania kodu HTML i CSS gdzie na żywo można edytować kod CSS widząc od razu jak poprawki wpłyną na wygląd elementów, naprawdę coś świetnego.
Też zaczyna to doceniać. A jeśli chodzi o framework ExtJS to ma coś wspólnego z jQuery?
piotrooo89
tak są to frameworki JS. w Firebugu fajny jest też wskaźnik, możemy zbadać dokładnie element na który wskażemy i np. zobaczyć jakie ma nadane style, po jakich class'ach dziedziczy. no cud, miód, malina smile.gif a web devloper to chyba ma każdy w połączeniu z fire daja mocne narzędzia developerskie.

ps. firebug słabo działa z tab kitem i nie mogę sobie organizować fajnie zakładek. być może zna ktoś rozwiązanie/inny dodatek organizujący pracę zakładek który by działał z fire bugiem?
Cytat(piotrooo89 @ 24.02.2010, 16:55:21 ) *
wskaźnik
Ooo tak guitar.gif . To była pierwsza moja opcja której użyłem na próbę i mi ciareczki przeszły bo to jest już niezastąpione!

Trochę tylko nie łapię jak można wykorzystać opcję "Układ" a DOM to już nie wiem czemu to służy mimo że przeczytałem suchą teorię :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.