Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CodeIgniter]code igniter
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
krystian1826
Ucze sie frameworka code igniter i mam problem ze stylami robie to

http://www.php.rk.edu.pl/w/p/stworzyx-widok-z-szablonu/

i w index.php zamieniłem
  1. <link rel="stylesheet" type="text/css" href="metrohacker/style.css" />

na to

1. <link rel="stylesheet" type="text/css" href="<?PHP echo base_url(); ?>system/application/views/metrohacker/style.css" />

i wywala mi taki błąd
  1. <link rel="stylesheet" type="text/css" href="
  2. Fatal error: Call to undefined function base_url() in C:\wamp\www\code_igniter\system\application\views\metrohacker\index.php on line 10

a linia 10 to

to ten styl wyrzej

poki289
Otwórz plik system/application/config/autoload.php i masz tam
Kod
$autoload['helper'] = array();

Zmień na:
Kod
$autoload['helper'] = array('url');

Lub w kontrolerze przed ładowaniem widoku daj:
Kod
$this->load->helper('url');

Drugiego sposobu nie polecam ponieważ będziesz musiał ładować helpera w każdym kontrolerze który wywołuje helpera url.
krystian1826
Dzięki wielkie działa snitch.gif
arrowman
Witajcie,
Nie chciałem zakładać kolejnego wątku, a chciałem prosić o pomoc w podobnej sprawie, tzn. też base_url().

Otóż, podobnie jak kolega wyżej użyłem go dla załadowania stylu, tylko, że mi wyświetla się jako wynik base_url() taka strona: http://example.com ... no i styl się nie ładuje...
Może, te example.com to jest coś w rodzaju "localhost"? Tylko, że mój Webserv tego nie obsługuje? Jest w nim opcja nazewnictwa lokalnego serwera, ale jak zmieniłem na example.com, to też nie działa. Nie wiem co mam robić, zaraz po tym jak zacząłem musi być taki problem...

Dziękuję,
Arrowman
pixsoul
Zobacz application/config/config.php
Tam definiujesz $config['base_url']
arrowman
Dziękuję! Rzeczywiście w tym pliku należy szukać rozwiązania.
szok
Panowanie i panie. Proszę czytanie dokumentacji i podstaw danego frameworka do podstawa!
Dokumentacja CI jest jedną z najlepszych jakie napisano i osoba nie znając języka angielskiego bez problemu sobie poradzi.
zawsze mamy również google translete.

Konfiguracja adresu itp. to jest napisane w podstawach i od tego powinno się zaczynać przygodę z tym akurat frameworkiem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.