kingofspace
27.02.2010, 14:15:55
Witam od 2 dni interesuje się i czytam o ZF ogólnie troszkę wiem na tentemat lecz nie na tyle by zacząć coś pisać
aktualnie się troszkę pogubiłem w tematach na forum.
MAm zamiar w tym frameworku napisac zaawansowanego cms:D
ale aktualnie niewiem co mam pobrać pobierałem już rozne wersje ale nie rozumiem zend_tools konsoli

tego nie ogarniam:D i potrzebuje pomocy z tym:D
destroyerr
27.02.2010, 15:54:28
Wybacz, ale stosujesz moim zdaniem złe podejście. Nie znasz obiektowego programowania, a zabierasz się za narzędzie, które na nim jest oparte.
Zacznij od nauki obiektówki, bo będziesz wracał co chwilę z jakimś pytaniem.
Zakładam, że przeczytałeś manual na stronie Zend'a, w takim razie zadaj konkretne pytanie. Czego nie ogarniasz z Zend Tools? Jakiej konkretnie pomocy oczekujesz i co już zrobiłeś?
kingofspace
27.02.2010, 17:04:05
jestem na etapie instalacji i przygotowania środowiska do pracy powiedz proszę co ściągnąć

pracował będę na hostingu
destroyerr
27.02.2010, 17:55:12
Tutaj masz framework, a
tutaj przykładową aplikację, która jest wykorzystywana w manualu. Przeczytaj ten manual, po kolei i nie odpuszczaj sobie. Nie da się tego ogarnąć w 2 dni, musisz poświęcić znacznie więcej czasu.
Zamiast pracy na hostingu, polecam zainstalować jednak serwer u siebie, jest znacznie wygodniej.
kingofspace
27.02.2010, 18:01:53
ja pobrałem to » Download the latest stable release.
z manual bym przeczytał ale moj angielski jest średnio na jeża
darko
27.02.2010, 18:24:49
No to czeka Cię ciężka, żmudna, kręta i wyboista droga, ale... powodzenia! (na marginesie nie zabierałbym się za korzystanie z jakiegokolwiek frameworka - a jak powszechnie wiadomo - niemal wszystkie są napisane obiektowo - bez znajomości przynajmniej podstaw obiektówki w jakimkolwiek języku programowania; nawet jeśli coś tam Ci się uda zrobić, to nie będziesz miał pewności dlaczego jest tak, a nie inaczej, już nie mówiąc o tym, co i jak działa, a bez tej wiedzy może być bardzo ciężko się wdrożyć w jakiś konkretny projekt). kingofspace - bez urazy, potraktuj to, jak przyjacielską radę od nieznajomego - ale jak nie znasz obiektówki, nie zabieraj się za jakikolwiek framework - kolejność powinna być moim skromnym zdaniem taka: dobrze opanowane programowanie strukturalne -> OOP -> wzorce projektowe -> frameworki. Sam przechodziłem podobną drogę i myślę, że mogę śmiało napisać, że wiem, co piszę. No to tak ode kilka słów.) Pozdrawiam
Ormin
27.02.2010, 18:28:33
Popieram pana powyżej. Framework tylko utrudni Ci robotę skoro nie znasz paradygmatu obiektowego. No i polecam odpuścic sobie ,,zaawansowany CMS" tylko zająć się czymś prostszym. Nie od razu Rzym zbudowano.
Powodzenia!
batman
27.02.2010, 19:00:42
Ja ze swojej strony pozwolę sobie na małą prywatę. Poczytaj
u mnie na blogu jak korzysta się z Zend_Tool oraz kilka innych tematów, które mogą się przydać.
Jeśli chcesz się uczyć tego frameworka to CMS będzie się do tego idealnie nadawał. Będziesz musiał poznać przede wszystkim Zend_Acl, Zend_Auth, Zend_Form, Zend_Db. Oczywiście inne moduły również będą potrzebne, ale te są najważniejsze.
kingofspace
27.02.2010, 19:46:58
oki zrobie jak mówicie odstawiam na bok frameworka zacznę od myślę ze rozpocznę zabawę z obiektówką php strukturalne znam na tyle ze bym tego cms napisał oczywiście pod względem kodu byl by raczej tragiczny ale funkcjonalności by były fajnie. Od czego proponujecie zacząć pisanie obiektówki co najpierw napisać? jaką klase? moje doświadczenie z obiektówką stoi na poziomie że potrafie wykorzystać gotową w intrnecie klasę (pod warunkiem że autor opisał jak to zrobic:D)
// zend framework odkładam do następnego weekendu:D w tym tygodniu przysiądę nad obiektami zęby to pojąć a potem zacznę robić w zend:D
Ormin
27.02.2010, 20:08:31
Tydzień nie starczy. Pojęcie sposobu działani programowanie obiektowego zajmuje ,,nieco" dłużej.
Btw. gdzie Ci się tak spieszy?
kingofspace
28.02.2010, 13:01:53
ogólnie ideologie obiektówki znam:D wiem co to obiekt co to klasa tylko kwetsia troszke skladni podstawowych zasad żądzących obiektówką i nabycie umjejętności pisania klas którę będą ze sobą współpracować w odpowiedni sposób , nabyć umjejetność stosowania dziedziczenia. spieszyc mi się nie śpieszy bardzo a czy kolwiek mam za 2 miesiące urodziny 18 mam zamiar wziąśc dotacjie z uni otworzyć firmę ściśle związaną z informatyką (hostingiem przede wszystkim) a także z programowaniem aplikacji.
///
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.