Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] undefinied index
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Agape
Sklep, koszyk, przy zamówieniu funkcja sprawdza mi czy nie ma jakichś zmian w cenach itp. czy ktoś z serwisu bądź user nie zmienił przechowywanych w sesji danych o produktach

1. function sprawdz_dane_produktow(){
  2.  
  3. $uid_produktow = array();
  4. $zmiana_w_danych_produktow = 'niezmienione';
  5.  
  6. //wypisz wszystkie uid produktow do tablicy
  7. for($x=1; $x<$_SESSION['koszyk'] ['numer_produktu']; $x++){
  8. if (isset($_SESSION['koszyk'] [$x])) $uid_produktow[]= $_SESSION['koszyk'] [$x] ['uid'];
  9. }
  10. //i imploduj zeby mozna zrobic zapytanie WHERE x IN (a, b, c)
  11. $implodowane_id = implode(", ", $uid_produktow);
  12.  
  13.  
  14. $pobrane_info = mysql_query('SELECT `nazwa`, `cena`, `uid` FROM `produkty` WHERE `uid` IN ('.$implodowane_id.')');
  15.  
  16. while ($info_produktow = mysql_fetch_assoc($pobrane_info)){//sprawdz poprawnosc wszystkich produktow z koszyka produktow w bazie
  17. //jezeli nie zgadza sie nazwa produktu albo cena
  18. if($info_produktow['nazwa'] !==
  19. $_SESSION['koszyk'] [$info_produktow['uid']] ['nazwa']
  20. OR $info_produktow['cena'] !==
  21. $_SESSION['koszyk'] [$info_produktow['uid']] ['cena']){
  22. $zmiana_w_danych_produktow = 'zmienione';
  23. $_SESSION['koszyk'] [$info_produktow['uid']] ['nazwa'] = $info_produktow['nazwa'];
  24. $_SESSION['koszyk'] [$info_produktow['uid']] ['cena'] = $info_produktow['cena'];
  25. }
  26. }
  27. if($zmiana_w_danych_produktow == 'zmienione') echo 'Informacje o produkcie zostały zmienione, prosimy zapoznać się z aktualnymi cenami produktów';
  28. }

Tak więc jak np mam w koszyku id: 55, 51 wyskakuje błąd:
  1. Notice: Undefined index: 51 in /home/nauczycielski/arturw/www/cobra/koszyk.php on line 19

czyli zawsze z ostatnim id
webdice
Wyświetl sobie wszysztkie zmienne po kolei.

1. var_dump( $var );

Sprawdź która sprawia problem i wtedy szukaj błędu.
Agape
Rzeczywiście, źle sprawdzałem tablice, a raczej źle w tym ustawiłem zmienne. Dzięki winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.