Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak użyć czcionki z pliku TTF?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
TomASS
Witam

Mam czcionkę w pliku TTF (konkretnie plik FUTURA2.TTF w tym samym katalogu co .css - nazwa czcionki: Futura-CondensedExtraBold-Th (TrueType)) - chciałbym jej użyć na stronie www. Doszukałem się na sieci @font-face i wyszło mi coś takiego:

1. @font-face {
  2. font-family: "Futura-CondensedExtraBold-Th";
  3. src: url("FUTURA2.TTF") ;
  4. format("truetype");
  5. }
  6.  
  7. div.content1inner h1{
  8. font-family: "Futura-CondensedExtraBold-Th";
  9. font-size: 20px;
  10. color: #000000;
  11. margin-bottom: 10px;
  12. }

ale niestety nie działa :/

Powiem więcej - nie działa to tylko pod FF, pod Operą i IE działa
viking
A od kiedy to IE czyta ttf? Opera z tego co pamiętam miała też problem gdy dodany był format. Jesteś pewien że działa w tych przeglądarkach a nie właśnie odwrotnie? winksmiley.jpg
TomASS
Tak - jestem pewien.
viking
Dalej Ci nie wierzę smile.gif Nie przy kodzie który tutaj podałeś. Tak jak mówiłem IE nie czyta truetype, MS stworzył własny standard. Musisz .ttf przekonwertować do .eot. W związku z czym to nie ma po prostu prawa działać tak jak piszesz w IE. MS obiecuje że w IE9 będzie wsparcie dla WOFF.
Blame
Kolega wyżej ma rację, jednak pamiętaj, że używając własnych czcionek oglądający stronę najpierw musi ją pobrać z serwera co nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem. Problem ten opisałem tutaj. Możesz użyć wspomnianego w tym artykule Cufon'a bądź flash'owego sIFR'a winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.