Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [UML] Aplikacje wspomagająca projektowanie
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
starach
Witam,

Jakiś czas temu przemknął mi przed oczami adres strony, która wspomagała projektowanie aplikacji webowych. Poszukuję takiej, bo szczerze powiem, że we wszystkich programach jakich próbuje użyć albo jest za dużo opcji albo za mało. No przepraszam czy wśród nich nie ma czegoś co jest dopasowane do moich niewygórowanych potrzeb. Co prawda szukam tej stronki, ale otwarty jestem też na inne propozycje. Tak więc czego używacie do projektowania serwisów internetowych. - Oprócz ołówka i kartki. winksmiley.jpg
thek
Ja najczęściej używam tylko kartki i ołówka tongue.gif Poza tym przeglądam sobie strony i layouty na choćby deviantarcie by podglądnąć jak się zmienia design oraz podpatrzyć ciekawe rozwiązania graficzne. Jeśli zaś mówisz konkretnie o UML to czasem używam narzędzia o nazwie ArgoUML by sobie jakieś diagramy na kompie rozrysować.
kbsucha
Osobiście przypadł mi do gustu Mockflow. Według mnie idealne narzędzie pomagające przy etapie, między ołówkiem, a Photoshopem. Co do UML to bardzo rzadko stosuje, ale jak musze to używam NetBeans i jego plugin UML.
nasty
Najlepsza jest tablica i marker ;-)
A kolejne w kolejności jest Visual Studio 2010
chlebik
Moim zdaniem to zawsze bedzie problem jesli chcesz sie zabawic z UMLem - niektore narzedzia wydaja sie za slabe, albo za mocne. Swego czasu zrobilem sobie maly rajd po takich aplikacjach i wiem jedno - mamy tam casus Photoshopa - jest olbrzymim narzedziem i na poczatku wydaje sie przytlaczac. Ale kiedy juz je opanujesz to zrobisz w nim wszystko i nie bedzie ci przeszkadzalo, ze ma mase opcji, ktorych nie uzywasz. Taki lajf.
mike
Proste diagramy udaje się rysować za pomocą wtyczki do NetBeans'a. Do poważniejszych zastosowań polecam gorąco Visual Paradigm for UML.
Puciek
Cytat(mike @ 10.03.2010, 12:50:22 ) *
Proste diagramy udaje się rysować za pomocą wtyczki do NetBeans'a. Do poważniejszych zastosowań polecam gorąco Visual Paradigm for UML.
W tym temacie slowo uml jest tylko w topicu, dla szpanu chyba wiec paradigm mu na nic (ktory jest cholernie drogi ale warty tych pieniedzy tongue.gif)
Cysiaczek
VP chyba faktycznie jest najlepszy. Ja niedawno zalazłem fajne narzędzie do rysowanie wszelkiego rodzaju diagramów - Edraw. Ma spory zasobnik z różnymi kształtami, konektorami, ale przyznam, że nie jest najwygodniejszy w obsłudze.

Przenoszę na Komputery i Oprogramowanie
mike
Ech, faktycznie widzę, że tu zaszła pomyłka. Znaczy się ~starach się pomylił i napisał w tytule coś czego nie rozumie tongue.gif
No więc:
  • Hot Gloo
  • Pidoco
  • Protoshare
  • justproto
  • iPlotz
  • gliffy
  • Pencil
  • jumpchart
  • Balsamiq Mockups
  • ForeUI
  • FlairBuilder
starach
Dobra to uściślę. Nie chodzi mi o takie zabaweczki to rozplanowania struktury strony, bo do tego używam kartki papieru. Gdzieś widziałem ( nie wiem czy na tym forum ) stronę ( nie wiem czy we FLEXsie czy DHTML'u ), która pozwalała na tworzenie diagramów UML. Było to jakiś niecały rok temu i myślałem że takie rozwiązania są już o wiele bardziej popularne zgodnie z wszechobecnym trendem cloud computingu.

A teraz co do waszych postów.

Visual Paradigm - Właściwie to ten badziew skłonił mnie do napisania tego tematu. Program który kosztuje niemało, a nawet nie mogli zaimplementować dobrego reverse engeneringu dla PHP. Dowalili opcji formatowania, a nawet nie pomyśleli że niektórzy zanim wezmą się za rozlokowywanie klas na diagramie chcą sobie je stworzyć np. z poziomu drzewa projektu używając samej klawiatury i nie ułatwili tego dodając kilka odpowiednich skrótów klawiaturowych. Nie mówiąc już o kompletnie żałosnej bo wolnej jak diabli wersji dla NetBeans IDE... Porównując go do tej darmowej zabaweczki w NetBeans o której pisał ~kbsucha, VP wygląda bardzo blado, dodając jeszcze księżycową cenę ( mówię cały czas o Standard Edition za jakieś 350$ ) jest on po prostu kompletną kpiną.

~nasty już zamówiłem taką zaraz po napisaniu tego tematu. tongue.gif Jednak wersji elektronicznej nadal będę potrzebował... no nie będę do każdego projektu kupował nowej tablicy. tongue.gif
mike
Podstawową cechą narzędzia do projektowania diagramów jest ... projektowanie diagramów. I w tym VP jest najlepszym dostępnym narzędziem.

Fakt, że nie potrafisz z niego nic wycisnąć nie oznacza, że jest on słaby. Poza tym sam NetBeans jest dość wolny, więc nie dziw się, że osadzenie takiego softu jako plugin jeszcze bardziej go spowolni. Zacznij używać VP samodzielnie.

A co do PHP, no cóż. Jak widać mieli ciekawszych kandydatów do Reverse Engineering niż PHP tongue.gif Mi w Javie działa.
starach
Przepięknie, przewstapaniale i przecudowanie. NetBeans UML właśnie pogubił mi wszystkie pliki projektu... nic tylko się pochlastać...

edit>
Dobra będę używał StarUML'a nie mam już więcej siły szukać... wiecie może czy jest jakiś skrót klawiaturowy na dodawanie atrybutów i metod?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.