Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tlo strony
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
urbizdw
Witam
Posidam projekt strony http://inflan.pl/~urbi/studio_slajd2.png
I teraz mam pytanie jak pociac to tlo aby w kazdej rozdzielczosci to fajnie wyswietlalo. Zeby tlo strony bylo umiejscowione na cala szerokosc strony.

Prosze o pomoc
Spawnm
zobacz jak zareaguje twoje tło gdy dasz je za duże/normalne i w css wsadzisz
  1. background-image: url(/images/tlo.jpg);
  2. background-repeat: no-repeat;
  3. background-position: center top;
krzysztof_kf
nie ma szans widzę że to duża grafika ciężko ci będzie pociąć patrze na to ciężko lecz nie realne a możesz zrobić screen samego tła czy masz to pociąć całość
urbizdw
Mam w psd na warstwie tlo wiec pociac niema problemu. Tlo jest 1400x1000 px, ale teraz problem bedzie gdy ktos bedzie mial rozdzielczosc powyzej 2000 bo tla strony braknie. Co w takiej sytuacji zrobic zeby to ladnie wygladalo?
ShadowD
Po pierwsze to jest znacznie za ciemne - o tak mimo wątku. haha.gif

Wiesz pocięcie tego by dobrze wyglądało w większych rozdzielczościach i przy dłuższej stronie będzie bardzo trudne. Najlepszym pomysłem wydaje mi się dorysowanie brakujących części kwiatków i pozostawienie reszty przezroczystej a pod to tło o szerokości powiedzmy 3k pixeli i wysokości jednego o kolorze z lewej strony czerwonym (tak jak najbardziej wysunięty w lewo punkt) i z prawą stroną to samo. Wszystko z atrybutami jak kolega wyżej pokazał. A na przyszłość, projektując layout trzeba myśleć co się da sensownie zakodować a co nie. winksmiley.jpg
Spawnm
wtedy kolor tam gdzie obrazka zabraknie czyli dodajesz na starcie w body css: background-color: black;

Ew. tak jak pisze ShadowD , chyba najlepszy pomysł smile.gif

Albo to obecne tło przerobić aby miało zaokrąglone rogi i wsadzić w tło diwa , a kolor body jako black czy coś , też by ładnie wyglądało a tej budowy strony w sieci się spotyka.
krzysztof_kf
nie jestem zwolennikiem aż tak dużych grafik wrzucania przy słabym serwerze będzie się długo ładować ;/ ja bym to pocioł w pionie do jakiejś szerokości i bym za pomocą repeat-x rozszerzył ale mimo tego ciężko ci będzie
ShadowD
Coś tak jak:
http://screenup.pl/?l=X9A6BDS

Tło z tymi przejaśnieniami dajesz jako całość wraz z:
background-image: url(/images/tlo.jpg);
background-repeat: no-repeat;
background-position: center top;

I pasek o szerokości 3000px/1px tła tak jakby jeszcze pod to, możesz na znacznik <html> dać to tło i również z takim samym css'em.
Nic lepszego chyba nie wymyślisz, możesz jedynie popracować nad przejściem głównego tła w resztę strony...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.