<html> <head> <script type='text/javascript' language="JavaScript"> var object = false; if (window.XMLHttpRequest) object = new XMLHttpRequest(); else if (window.ActiveXObject) object = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP"); function getData(dataSource, divID) { if (object.readyState==4 || object.readyState==0) { var obj = document.getElementById(divID); object.open("GET", dataSource); object.onreadystatechange = function() { if (object.readyState == 4 && object.status == 200) obj.innerHTML= object.responseText; } object.send(null); } } function odswiezaj() { getData('plik.php','div'); setTimeout("odswiezaj()", 1000); } </script> </head> <body> <script type='text/javascript' language="JavaScript"> odswiezaj(); </script> </body> </html>
drugi plik jest tym plikiem odświeżanym przez funkcję odswiezaj i wygląda on tak:
<form id='frmZamDzis' action='ccc.php' method='get'> <fieldset><legend>Zamówienia dzisiejsze</legend> <table border='1' id='tabZamDzis'> <tr> <td class='NrZamowienia'>Numer zamówienia</td> <td class='Login'>Login</td> <td class='DataZam'>Data zamówienia</td> <td class='CenaZam'>Kwota zamówienia</td> <td class='Faktura'>Faktura VAT?</td> <td class='Status'>Status</td> <td class='Szczegoly'>Zobacz szczegóły</td> <td>Zrealizowano?</td> </tr> <?php while($wiersz = mssql_fetch_array($wyniki)) { <tr> <td class='NrZamowienia'>$NrZamowienia</td> <td class='Login'>$Login</td> <td class='DataZam'>$DataZamowieniaZM</td> <td class='CenaZam'>$KwotaCalkowita</td> <td class='Faktura'>$CzyFaktura</td> <td class='Status'>$Status</td> <td class='Szczegoly'>Pokaż</td> <td><input type='checkbox' name='NrZamowienia[]' value='$NrZamowienia' /></td> </tr>"); } ?> <tr><input type='submit' name='wyslij' value='Wyślij'></tr> </table> </fieldset> </form>
oczywiście w tym 2 pliku plik.php dane są pobierane z bazy itp ale nie w tym rzecz chodzi mi o to jak zrobić aby po kliknięciu w jakieś wybrane pola checkbox których przypuśćmy w bazie będzie 20 i np ja wybieram sobie jakiś 5 zaznaczam je elegancko i co się dzieje? otóż po przeładowaniu plik.php za pomocą funkcji odświeżaj zaznaczone checkboxy przestają być zaznaczone. Moje pytanie brzmi jak zrobić aby raz zaznaczone pozostawały nadal zaznaczone do momentu wysłania formularza mimo ciągłego przeładowania strony?