Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML] W jaki sposób zmusić CSS do nie ustawiania styli w zagnieżczonej tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
one_eddie
Prosty przykład:

1. table.KlasaA td
  2. {
  3. background-color: red;
  4. }
  5. </head>
  6. <table class="KlasaA">
  7. <tr>
  8. <td>
  9. przyklad
  10. </td>
  11. <td>
  12. <table style="background-color:green;">
  13. <tr>
  14. <td>
  15. przyklad2
  16. </td>
  17. </tr>
  18. <tr>
  19. <td>
  20. przyklad3
  21. </td>
  22. </tr>
  23. </td>
  24. </tr>
  25. </body>
  26. </html>

Osobiście oczekuje że zagnieżdżona tabela będzie zielona. Wynik jest odwrotny. Czy jest jakis sposób aby nie uszkadzać styli wewnętrznej tabeli?
piotrooo89
no to zamiast:
  1. table.KlasaA td

daj
  1. table.KlasaA
one_eddie
Dobrze nie wyraziłem się jasno, postaram się poprawić smile.gif
Niestety musze do każdego elementu td przypiąć styl i ten zapis jest mi potrzebny. Czy w takim przypadku są inne propozycje rozwiązania problemu?
kipero
  1. table.KlasaA td{
  2. background-color: red;
  3. }
  4.  
  5. table.KlasaA td table td {
  6. background-color: inherit;
  7. }

O to chodzi?
one_eddie
Dziękuje za odpowiedzi. Myślę że to przybliżyło mnie do rozwiązania ale chyba nie jest to jeszcze to czego szukam.

Na stronie korzystam z innych komponentów które renderują się jako minimum jeden element table. Ja wrzucam komponent w element table, która chce wystylować - prosty formularz. Aktualnie wygląda to tak, że moje style dla głównej tabeli zmieniają wszystkie zagnieżdżone style tabel kontrolki. Podaje wyżej rozwiązanie zadziała ale musiałbym zdefiniować wszystkie style które zmieniam w głównej tabeli. Musze również przewidzieć ile zagnieżdżonych tabel i jak ułożone są w DOM a to jest już duzy problem. Mam racje?

Udało mi się znaleźć rozwiązanie:
  1. table.KlasaA td:ntx-child(2)
  2. {
  3. background-color: red;
  4. }

Niestety nie działa pod żadną wersją IE. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to poprawić?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.