Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przesunięcie div na koniec bloku
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
projektGraf
Witam

Na samym początku dam pierw link do obrazka, aby było wiadomo o czym mówię.

http://edzu.pl/blok.jpg

Potrzebuje zaznaczony na obrazku div przesunąć na sam dół div'a wypełniającego.

A teraz kody:
  1.  
  2. // fragment css
  3. .categoryBackgroundMain {
  4. width: 198px; background-image: url(../img/categoryBackgroundMain.jpg); background-repeat: repeat-y; clear: both;
  5. }
  6.  
  7. .categoryBackgroundBottom {
  8. width: 198px; background-image: url(../img/categoryBackgroundBottom.jpg); background-repeat: no-repeat;
  9. position: static; overflow: auto;
  10. }
  11.  
  12. <div class="categoryBackgroundMain">Jakaś tak nieznana treść
  13. <div class="categoryBackgroundBottom"><div>
  14. </div>
  15.  

Problem w tym że zaprzyjaźnionego grafika poniosło, i zrobił box z wypełnieniem graficznym (te ukośne pasy). Wypełnienie musi być zawsze na dole bloku. Wysokości są nieznane ponieważ treść generuje się dynamicznie.

I teraz pytanie:
Jak zrobić jeśli jest długa treść na górze było wypełnienie categoryBackgroundMain.jpg a na dole bloku categoryBackgroundBottom.jpg

Bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam
pedro84
Position:relative dla nadrzędnego, position:absolute dla potomka i powinno działać.
projektGraf
Dzięki za odpowiedź ale jak dałem:

1. .categoryBackgroundMain {
  2. width: 198px; background-image: url(../img/categoryBackgroundMain.jpg); background-repeat: repeat-y; clear: both;
  3. position: relative;
  4. }
  5.  
  6. .categoryBackgroundBottom {
  7. width: 198px; background-image: url(../img/categoryBackgroundBottom.jpg); background-repeat: no-repeat;
  8. position: absolute; height: 204px;
  9. }
  10.  
  11. <div class="categoryBackgroundMain">
  12. <br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br>dddddd<br><br><br>ddd
  13. <div class="categoryBackgroundBottom"></div>
  14.  
  15.  
  16. </div>

to owszem categoryBackgroundBottom jest na dole ale bez treści, a potrzebuje aby treść kończyła się na categoryBackgroundBottom.

Pozdrawiam
krzysztof_kf
Cytat(projektGraf @ 15.03.2010, 14:45:53 ) *
to owszem categoryBackgroundBottom jest na dole ale bez treści, a potrzebuje aby treść kończyła się na categoryBackgroundBottom.

Pozdrawiam

No to wpisz dla danego selektora treść sama się nie wpiszę ;/
projektGraf
Przepraszam nie zauważyłem że źle napisałem tutaj kod.
Poprawny kod to:

2. width: 198px; background-image: url(../img/categoryBackgroundMain.jpg); background-repeat: repeat-y; clear: both;
  3. }
  4.  
  5. .categoryBackgroundBottom {
  6. width: 198px; background-image: url(../img/categoryBackgroundBottom.jpg); background-repeat: no-repeat;
  7. }
  8.  
  9. <div class="categoryBackgroundMain">
  10. <div class="categoryBackgroundBottom"><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br>dddddd<br><br><br>ddd</div>
  11. </div>

Obecnie <div class="categoryBackgroundBottom"> mam na górze box'u a potrzebuje aby poszedł na dół a na górze było wypełnienie class="categoryBackgroundMain"

Bardzo przepraszam za błędny kod na samym początku.

krzysztof_kf
eee usuń te znaczniki <br>

Kod
<div class="categoryBackgroundMain"></div>
         <div class="categoryBackgroundBottom">dddd</div>
</div>
projektGraf
No dobrze usunołem ale co to da.

<div class="categoryBackgroundMain">
<div class="categoryBackgroundBottom">
dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd
<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd
<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd
<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd<br>dddddd<br>ddd</div>
</div>

Jakiś długi bardzo text, ale i tak nic nie zmienia, ponieważ dalej nie wiem jak opuścić class="categoryBackgroundBottom"

Pozdrawiam
krzysztof_kf
Powinno być ok sprawdź

Kod
<style>
.categoryBackgroundMain {
   width: 198px; background-image:  url(../img/categoryBackgroundMain.jpg); background-repeat: repeat-y; clear: both;
}

.categoryBackgroundBottom {
  width: 198px; position: fixed; bottom: 0; background-image: url(../img/categoryBackgroundBottom.jpg); background-repeat: no-repeat;
}
</style>

<div class="categoryBackgroundMain">
         <div class="categoryBackgroundBottom"><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br>dddddd<br><br><br>ddd</div>
</div>
projektGraf
Niestety nie:
Brak wypełnienia, po zatym dolny blok przesuwa się z przewijaniem strony.

W miedzy czasie wykombinowałem taki kod:

3. }
  4.  
  5. .categoryBackgroundBottom {
  6. width: 198px; height: 204px; background-image: url(../img/categoryBackgroundBottom.jpg); background-repeat: no-repeat;
  7. margin-top: -180px;
  8. }
  9.  
  10. <div class="categoryBackgroundMain">
  11. <br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br>dddddd<br><br><br>ddd
  12. <div class="categoryBackgroundBottom"></div>
  13. </div>
  14.  

co dało zamierzony efekt, ale jeśli blok jest krótki to ,,tło idzie w kosmos''.

Może jakieś inne rozwiązanie aby uzyskać taki efekt:
http://edzu.pl/blok2.jpg

Na szaro specjalnie na razie zrobiłem wypełnienie.

Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.