Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP + SQL - spora baza, jakie zapytanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
willi123
Witam

Mam taki o to problem posiadam, posiadam bazę a w niej 2 tabele każda po ok 900 tys. rekordów. Ich struktura jest identyczna: Id, Nazwa, Miejsce. Muszę teraz obie tabele porównać a mianowicie sprawdzić która nazwa miała największy wzrost(zakładając np. że szukam wzrostów tylko powyżej pewnej liczby np 100). Czyli w sumie muszę porównać wszystkie nazwy w obu tabelach i ich miejsca. Jak to zrobić przy tak dużych bazach żeby nie zapchać serwera ?
Kocurro
  1. SELECT a.* FROM tabela1 AS a
  2. INTERSECT
  3. SELECT b.* FROM tabela2 AS b

To Ci da różnice pomiędzy dwoma tabelami.

1. SELECT COUNT(c.miejsce) AS count, c.nazwa FROM
  2. (
  3. SELECT a.* FROM tabela1 AS a
  4. INTERSECT
  5. SELECT b.* FROM tabela2 AS b
  6. ) AS c GROUP BY c.nazwa ORDER BY count DESC

A to powinno dać informacje o największej zmianie grupując po nazwie:)

A jeśli chodzi o drugą część pytania - jak to zrobić by nie zapchać serwera ... najprościej zainwestować w dobrze skonfigurowany serwer - wtedy nie da rady go łatwo zapchać a takie zapytanie pójdzie raz dwa.

Oczywiście nie podałeś dokładnej struktury tabel więc zakładam, że zawierają indeksy - jeśli nie to koniecznie musisz utworzyć odpowiednie indeksy.

Pozdrawiam,
Łukasz

PS: Nie ten dział
tehaha
nie wiem czy ja nie zrozumiałem pytania, czy Ty po prostu pytasz o kompletne podstawy, jeżeli chcesz pobrać rekordy dla których kolumna wzrost spełnia warunek: > 100 to robisz
  1. SELECT ID,Nazwa FROM nazwa tabeli WHERE wzrost > 100
, jeżeli chcesz wyciągnąć rekordy z 2 tabel i ich struktura jest taka sama to wydaje mi się że możesz złączyć te zapytania przez UNION
willi123
Dzięki za odp ale...

Hmm nie chodzi o to zeby pobrac tylko z tabeli wzrost powyzej 100 a żeby najpierw porównać 2 tabele po ok 900 tys rekordów i obliczać te różnice(wzrost, spadek lub bez zmian) natomiast wyświetlić tylko te dla których będzie wzrost i to powyżej jakiejś liczby np 100

Wyświetlić już potem nie jest problem ale jak porównać w czasie rzeczywistym 2 tak duże tabele i wyliczyć dla każdej nazwy jej różnicę(miejsc)

np.

Tabela nr 1:

ID Nazwa Miejsce

1 abcd 12000

Tabela nr 2:

Id Nazwa Miejsce

3 abcd 11850

Po porównaniu tych obu rekordów(gdyż ich nazwy są identyczne) wychodzi nam różnica 150, czyli wyświetlamy. Z tym że w ten sam sposób trzeba porównać 2 tabele i w każdej z nich ponad 900 tys rekordów.

Jest jakiś sposób,żeby to w miare gładko poszło ?
thek
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale chcesz zrobić coś takiego, że masz w obu tabelach te same pola (ale pod różnymi ID) i jedna z kolumn zawiera dane, których różnica większa niż 100 Cię interesuje?

Jesli tak to zrób JOIN po obu tabelach wedle tego pola, które jest identyczne i wyświetl jedynie te, których wartość abs różnicy kolumn jest większa niż interesująca Cię wartość.
Coś w deseń
  1. SELECT jakieś pola FROM tabela1 AS a JOIN tabela2 AS b ON a.nazwa = b.nazwa WHERE abs(a.miejsce - b.miejsce) > 100
Oczywiście pole nazwa masz chyba unikatowe? Jeśli nie, kombinować trzeba inaczej smile.gif Ale to tylko zgaduję, bo nie wiemy wiele więcej, jak choćby to, czy obie te tabele w jakimś stopniu się pokrywają...
willi123
Hmm, dzięki za pomoc. Te zapytanie z Join wygląda na takie, które może pasować, pytanie tylko czy skrypt nie będzie mulić. Będę testować.

Jeśli chodzi o domysły co do struktury to: Tak, pola o tej samej nazwie mogą mieć różne ID, szukamy tylko pól w których nazwa jest taka sama i zawsze to będzie po 1 rekordzie w danej tabeli(nazwy w każdej tabeli są unikatowe) aczkolwiek nie zawsze będzie można porównać bo nie wszystkie nazwy mają swój odpowiednik(identyczną nazwę) w drugiej tabeli. Zatem porównuje tylko te które mają identyczną nazwę w obu tabelach(jak mówiłem nie może być więcej niż 1 w danej tabeli), jest ich z 900 tys ok 750 tys i powiedzmy że tylko te 750 tys trzeba porównać, tzn, obliczyć ich różnicę i wypluć większą od np. 100.
thek
A więc na początek sprawdź czy połączy prawidłowo te tabele :Jak? W polach pokazywanych w wyniku wyświetla odpowiedniki a.nazwa, b.nazwa i zobacz czy są identyczne i nie łaczy głupot (wsumie nie powinien smile.gif ) A potem tylko ten WHERE walnąć i w sumie nawet można to zrobić tak:
  1. SELECT a.nazwa, b.nazwa, a.miejsce, b.miejsce, abs(a.miejsce - b.miejsce) AS roznica FROM tabela1 AS a JOIN tabela2 AS b ON a.nazwa = b.nazwa WHERE roznica > 100
i powinieneś wszystko ładnie widzieć smile.gif W razie czego potem sobie tylko nie pasujące Ci pola do wyświetlania wywalisz z SELECT.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.