Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Zapytanie w zapytaniu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
esej101
Mam taki kodzik:
  1. $wynik = mysql_query("SELECT * FROM baza1 WHERE strona='lewa'");
  2. while($r = mysql_fetch_assoc($wynik)) {
  3. $ide = $r['id'];
  4. $pole1 = "".$_POST['ledit'.$ide]."";
  5. $pole2 = "".$_POST['ltext'.$ide]."";
  6. $wynik = mysql_query("UPDATE baza1 SET tytul='".$pole1."', kod='".$pole2."' WHERE id='".$r['id']."';") or die(mysql_error());
  7. }

I wywala mi błąd:
Cytat
Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in .......

Kod ma szukać wszystkich rekordów które zawierają strona=lewa i mają się aktualizować o dane pobrane z POST smile.gif

Czy przez to że zapytanie jest w zapytaniu?
frytek92
Napewno sprawdzałeś czy istnieje baza1 oraz tabela ?
alegorn
upewnij sie ze masz odpowiedni zestaw danych(w post)..
najlepiej wyswietl sobie gdzies zapytania (update) - mysle ze szybko znajdziesz blad.. (efektywne jest wstawienie kodu sql do komunikatu o bledzie)

sposob w jaki chcesz to wykonac jest wysoce nieefektywny, juz lepiej bylo by to zbiorczo zaktualizowac....

powiedz mi co ci daje w "".$_POST['ledit'.$ide].""; podwojny cudzyslow?? powinien sie tam raczej znajdowac "'"

zupelnie nie obslugujesz przypadku, jesli dla $_POST['ledit'.$ide] nie ma zadnej wartosci..

tak czy inaczej za tak skonstruowana petelke, moj admin by cie powiesil winksmiley.jpg
esej101
Dane nie muszą być ale musi być cała baza uaktualniona winksmiley.jpg
Baza się uaktualnia ale wywala ten błąd.
Co poradzić?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.