Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wyodrębnienie ścieżki dźwiękowej
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
nospor
Hejka,
czy można mając plytę z muzyką (nie mp3 a normalna oryginalna płyta z muzyką) wyodrębnić z niej jakąś sciezkę?
Chodzi mi o to, czy na płycie zapisywane są ściezki, np: muzyka, głos. I czy można jakimś programem wydobyć tylko muzykę omijając głos?
thek
Z tego co znam formę zapisu, to jedynie MIDI i kilka egzotycznych formatów posiada formę zapisu poszczególnych partii utworu (czy ścieżek instrumentów). Gros, w tym CD ma owe dane zespolone. Da się to o czym mówisz zrobić, ale polega to na filtrowaniu częstotliwości pod kątem obecności głosu, różnicy kanałów itp. Innymi słowy można próbować, ale efekty raczej nie zadowolą Cię, ponieważ albo pozostanie gdzieś echo wokalu, albo zepsuje on dane pasmo częstotliwości, albo... tutaj lista jest dłuższa. W zasadzie wiele programów tę opcję oferuje, ale oczywiście im lepszy efekt tym cena bardziej zaporowa dla zjadacza chleba sad.gif
nospor
To jesli kojarzysz jeszcze te programy to rzuć listą.
strife
Cytat(nospor @ 22.03.2010, 11:52:34 ) *
To jesli kojarzysz jeszcze te programy to rzuć listą.

Ja znalazłem coś takiego http://www.musicmorpher.com/free-tutorials...e-extractor.htm (trochę zabytkowy program) i myślę, że generalnie tylko i wyłącznie wydobycie poszczególnych ścieżek może się udać w takowy sposób.

Do audio bardzo często używałem swojego czasu audacity i myślę, że może mieć kilka przydatnych opcji, które Cię zainteresują.

Pzdr.
nospor
musicmorpher wszakze ma opcje usuniecia głosu, jednak efekt tego zaden.
zas audacity to nie wiem w czym mi miała pomóc, nic ciekawe nie widzę tam
sztosz
Najpierw musisz mieć wiedzę winksmiley.jpg A program to drugorzędna sprawa. Generalnie dźwięk (jeden) który słyszysz to drganie powietrza ale o określonej częstotliwości. Można zamienić to na prund choćby przez mikrofon. Instrument muzyczny to kilka dźwięków, więc kilka częstotliwości, kapela cała to jeszcze więcej dźwięków i jeszcze więcej częstotliwości. Żeby wydobyć daną, jedną, ścieżkę musisz wydobyć określone częstotliwości. W Adobe Audition (tylko nie pamiętam w której wersji) bardzo zgrabnie nam wychodziło "ręczne" tłumienie niechcianych dźwięków w nagraniach, ale za wyodrębnianie jednej ścieżki z kolegami nigdy się nie brałem. Za dużo roboty.
Jabol
Za pomocą filtrowania nic tutaj się nie zdziała, bo jak już ktoś wspomniał głoś ludzki i instrumenty dzielą wspólne pasmo. Więc jak byś nie filtrował - nie uda się wyciąć samego głosu.

Sprawa z usuwaniem głosu wygląda tak, że niby w nagraniach stereofonicznych instrumenty nigdy nie są na środku a głos i owszem, dlatego robiąc odejmując różnice dwóch kanałów usuwasz głos. Można tam pewnie zrobić jakieś myki, żeby polepszyć jakość, jeżeli wiesz jak wygląda kodowanie stereofoniczne, w jakiej technologi jest zrobione. Ale oczywiście pomysł wysiada, jeżeli głos też jest po boku, albo jakiś instrument jest na linii głosu...
nospor
Cytat
Najpierw musisz mieć wiedzę
hehe, tak podejrzewałem a ty mi to brutalnie uswiadomiles winksmiley.jpg

Dzięki panowie za info. Tego się obawiałem ze jak nie będzie na roznych sciezkach to się tak łatwo nie da. sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.