Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Podstawy!
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wilkus
Witam:)

Jako iż uczę się PHP od pewnego czasu, dowiedziałem się na niego temat wiele, potrafię programować strukturalnie jak i obiektowo.
Nadeszła teraz pora na zapoznanie się z MySQL. Otóż korzystam z VertrigoServ i wszystko mam po instalowane w pakiecie.
Jako że po prostu trudno mi zrozumieć działanie MySQL i SQL, piszę tego posta. Proszę wytłumaczcie mi na jakiej zasadzie i gdzie się wkleja kod SQL, czy daje się go razem z kodem PHP, czy jak? Gdzie się zakłada nowe tabele i użytkowników? Gdzie się wpisuje komendy do logowania na MySQLa?

Napiszcie ogólnie jak działa mysql jak się go łączy z php i tyle, bo czytam książkę "PHP i Mysql, tworzenie stron www, vademecum profesjonalisty" i nie mogę zrozumieć tego MySQL'a:)
wilkus
Widzisz, ten kurs przeczytałem, i nadal nie wiem, gdzie wrzucać pliki .SQL. Wiem że przez PhpMyAdmin można ale narazię nie chce z niego korzystać.
jareeny
no to jak nie chcesz korzystać z phpmyadmina i ułatwić sobie życia przy tworzeniu tabel chociażby to rób to ręcznie przez

1. mysql_query("CREATE TABLE...");

i męcz się.

Ogólnie to musisz opanować SQL, a potem jest mnóstwo funkcji jak Ty to mówisz "łączących" PHP i bazą.
wilkus
Tak, znam te funkcje tylko powiedz mi gdzie mam ten kod wklejać? Do pliku html? Robic nowy plik .sql i coś tam? czy może do konsoli ;d?
Udało mi się stworzyć tabele itp przez konsole ale to chyba, powinno się robić jakoś inaczej?
blooregard
~wilkus chyba nie ogarniasz tematu.

SQL to nie jest język, którego kod się "gdzieś wkleja".

Jest to zestaw poleceń, podzielony na kilka rodzajów (polecenia do tworzenia struktury bazy, polecenia do manipulacji danymi itp.) i nie służy on stricte do programowania (w sensie tworzenia aplikacji typu serwisy www), ale właśnie do operowania na bazach danych.

Po instalacji serwrea bazodanowego, jakim jest MySQL oba elementy (serwer www oraz serwer bazodanowy) są odrębnymi jednostkami.
Poprzez instrukcje PHP z rodziny mysql_ czy mysqli_ możesz z poziomu skryptu PHP użyć danych z bazy MySQL w swojej aplikacji. Polega to na wydawaniu poleceń w języku SQL poprzez przesyłanie spreparowanych w nim zapytań do serwera bazodanowego i obsłudze zestawu danych, jaki w rezultacie otrzymujesz.

phpMyAdmin to jedynie napisana w php nakładka ułatwiająca zarządzanie bazami MySQL, ale tak naprawdę nie ma on nic wspólnego z samym MySQL czy językiem SQL.

Po instalacji serwera możesz nim zarzadzać (tworzyć bazy, dodawać/usuwać/edytować dane) z poziomu:
- konsoli
- aplikacji standalone (np. MySQL Administrator/QueryBrowser/Workbench)
- webowych nakłądek w stylu phpMyAdmina.

Pamiętaj, że MySQL to nie tylko strony www. Możesz napisać aplikację w C++ czy Javie, która także będzie komunikować się z serwerem bazodanowym i tam też wykorzystywać będziesz SQL (bo tylko taki język rozumie MySQL).

Musisz oddzielić od siebie te pojęcia.
Nauka PHP nie ma nic wspólnego z nauką SQL i zasadami rządzącymi RDBMS (Relationship DataBase Management Systems - systemy zarządzania relacyjnymi bazami danych)
Aha, i systemy baz danych oraz język SQL to nie tylko MySQL. To także PostgreSQL, Oracle, IBM DB2, Firebird, MSSQL Server i wiele innych. I w praktyce możesz wykorzystać każdy z nich.

wilkus
Ok. Rozumiem, czyli zarządzamy bazą, używając SQL, poprzez konsole, PhpMyAdmin, itp.
Więc w kodzie php chcąc wykonać jakieś działanie na bazie, czy wyświetlić jakąś tabele czy coś tam, trzeba użyć odpowiedniej funkcji wbudowanej w php na potrzeby MYSQL'a, to chyba tyle.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.