Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Flash]
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
john_doe
Jak we Flashu robi się coś takiego:
na ekranie mamy dwa guziki. Po naciśnięciu w jeden pojawia nam się zdjęcie i guzik powrót ( powracamy do widoku dwóch przycisków) naciskamy drugi przycisk pojawia nam się drugie zdjęcie itd. czyli znikaja guziki i pojawia sie fotka smile.gif

wookieb
Nie sprecyzowałeś. Rzuciłeś co chcesz zrobić i co? Mamy Ci to napisać? Nie napisałeś czego dokładnie nie wiesz. Obsługa przycisków standardowa (addEventListener). Dodawanie elementu na scene (stage.addChild)
Sky_walker
._alpha=0
i
._alpha=1

prymitywne, ale działa smile.gif Ukrywasz wszystkie klipy z wyjątkiem tego który chcesz pokazać. Klip = zdjęcie + przycisk.
john_doe
wookieb nie pisz takich rzeczy bo nigdy od nikogo na forum nie oczekiwałem gotowca.
Nie wiem jak to zrobić. Podałem uproszczony przykład.
Chodzi mi o koncept gdy klikam w guzik wszystko znika i pojawia się coś nowego. czy trzeba przygotować dwa klipy i jeden wpakować na akcje jednego przycisku a drugi klip do drugiego?
wookieb
Oj już dobrze dobrze snitch.gif
W jakiej wersji as piszesz?

NAJ NAJ prostsza rzecz to wstawienie na scene 2 buttonów a nad nimi wrzucenie te 2 warstwy które chcesz pokazać.
Wyłączasz do pokazania
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. //as3
  2. warstwa1.alpha = 0;
  3. warstwa1.visible = false;
  4. // w as2 byłby podkreslenia przed parametrami
  5. //tak samo z warstwa 2
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

Korzystając z tweenera caurina możesz ładnie zanimować pokazywanie warstw (parametr _autoAlpha - dokumentacja caurina -> display shortcuts) oraz znikanie buttonów (ten sam parametr).
Oczywiście przydadzą ci się flagi typu "ktora warstwa pokazana" (chyba wiadomo jak to zrobic). no i pozostaje ci tylko odpowiednio oprogramowac przyciski.
john_doe
w as3.
thx wookieb:) o coś takiego mi chodziło. pobawię się z tym i zobaczymy jakie będą efekty.
sorry za moje lekkie uniesienie smile.gif ale nie lubię jak ktoś do kogo mam duży szacun mi tak napisze.

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.