Verex
26.03.2010, 19:45:23
Witam.
Mam taki problem.
Zrobiłem dosyć ładny layout, i chcę go zakodować, gdyż będzie on wykorzystany na stronie internetowej znajomego.
Problem polega na tym, że tło pod treść do gradient, i musiałby składać się z kilku 3 divów, a mianowicie:
- górnej części gradientu
- środkowej - rozciągającej się wraz z przybytkiem tekstu - części gradientu,
- oraz dolnej części gradientu.
No i problem głównie taki, że tekst miałby być na wszystkich częściach gradientu, gdyż środkowa część będzie się rozciągać wraz z przybytkiem tekstu.
Nie wiem w ogóle czy jest taka możliwość, żeby te 3 divy różne złączyć w jedną całość? Pozostaje też takie coś, żeby ten cały gradient rozciągnąć tak że w miarę przybytku tekstu, całe tło się rozciąga..
Wiecie może jak to zrobić? Bo ja nie mam bladego pojęcia.. :/
Proszę o pomoc!
230005
27.03.2010, 00:42:51
A nie mógłbyś zrobić tak, że gradient "środkowy" byłby tłem dla body, gradient górny ustawił byś jako tło diva obejmującego treść (baskground-position: top center), a dolny byłby elementem np. stopki?
krzysztof_kf
27.03.2010, 10:53:42
Witam miałem trochę czasu to zrobiłem przykład
Kod
<style type="text/css">
#gora {
width: 200px;
height: 30px;
background: #000000 url(../img/1.png) repeat-x;
}
#srodek {
height: auto;
position: relative;
top: 30px;
background: #ff0000 url(../img/2.png) repeat-y;
}
#dol {
height: 30px;
background: #00ff00 url(../img/3.png) repeat-x;
}
</style>
<div id="gora">
<div id="srodek">
bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla
<div id="dol">
</div>
</div>
</div>
Verex
27.03.2010, 14:58:27
Jak już mówiłem, tekst ma być na całości, a nie tylko na środkowej części!
Albo może rozciągnąć całe tło? Ale jak to zrobić?!
230005
28.03.2010, 18:13:19
No przecież ci napisałem jak to zrobić - nie umiesz czytać? A jeśli umiesz to podaj proszę powód dla którego nie może to wyglądać w przedstawiony przeze mnie sposób.
koboos
1.04.2010, 00:20:23
Dokladnie tak jak kolega mowi. Sprobuj zrobic trzy divy o jednakowej wielkosci. Jeden div w drugim. Tak zeby w ostatnim mogla byc zawartosc.
Co do rozciagania gradientu to z tego co wiem to nie ma mozliwosci takiej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.