Mam takie podstawowe pytania odnośnie podejścia do nauki php. Otóż jeśli się uczę to lepiej jak będe zapamiętywał wszystkie funkcje itd które przerobiłem czy bardziej się liczy rozumienie? (oczywiście nie mam na myśli podstaw)
pozdrawiam
krzysztof_kf
27.03.2010, 13:00:52
a czytałeś regulamin forum ? nie ten dział było to przerabiane 100 razy ;/
MateuszS
27.03.2010, 14:25:50
No funkcji pasowało by się naumieć, bo potem zaczniesz pisać funkcje po 30 linijek, które może zastąpić jedna funkcja (jak ja ). Ale zawsze warto sprawdzić na necie wcześniej czy istnieje funkcja, która zrobi to co chcesz, bez pisania własnej.
Nie wiem co masz na myśli mówiąc rozumienie - masz w manualu napisane co ona robi, przeważnie nie ma w tym żadnej filozofii. Ale warto uczyć się ich na pamięć, wszystkich parametrów itp. ale to raczej podchodzi wg mnie pod hardcore . ;>
maniekl2
27.03.2010, 14:30:12
Według mnie trzeba wiedzieć jaką funkcję kiedy użyć, a nawet jak zapomnisz jak jej używać to wpiszesz w manual i masz. Wszystko wpada do głowy jak piszesz, podczas praktyki. Nie ma co się uczyć na pamięć. Takie jest moje zdanie.
piotr3161
27.03.2010, 14:34:45
- rozumiem co ona robi nom np napisze sobie w przyszłości własny cms i czy wedlug was jest sens zapamiętania dokładnie co pokolei robiłem-wpisywałem?
nasty
27.03.2010, 15:26:33
Uważam, że dobry programista powinien znać wszystkie funkcje na pamięć. Najlepiej jakby sobie codziennie przed snem nauczył się na pamięć po 2-3 strony z manuala.
Fifi209
27.03.2010, 15:29:44
Cytat(nasty @ 27.03.2010, 15:26:33 )
Uważam, że dobry programista powinien znać wszystkie funkcje na pamięć. Najlepiej jakby sobie codziennie przed snem nauczył się na pamięć po 2-3 strony z manuala.
Nie przesadzaj... po co mam się uczyć czegoś, czego np. nigdy nie wykorzystam?
Moim zdaniem wystarczy zapamiętać co robi jaka funkcja - argumentów nie trzeba pamiętać, od tego jest manual.
WebCM
27.03.2010, 16:00:09
Aby efektywniej programować, najlepiej nauczyć się nazw funkcji wraz z kolejnością atrybutów i uwagami (np. że funkcja zwraca FALSE lub rzuci wyjątek w razie błędu, czego się wystrzegać). Ważna jest też historia zmian, jeśli piszesz dla różnych wersji PHP.
Zazwyczaj uczymy się efektywnie podczas praktyki, ale w wolnych chwilach polecam lekturę podręcznika PHP. Może znajdziesz funkcje, klasy, instrukcje, których wcześniej nie znałeś, a znacznie ułatwiają życie?
Crozin
27.03.2010, 16:00:48
Cytat
Nie przesadzaj... po co mam się uczyć czegoś, czego np. nigdy nie wykorzystam?
Hint: ironia
Dobrze jest mieć ogólne rozeznanie w tym jakie predefiniowane funkcje istnieją, ale naturalnym jest, że nie nauczysz się ich wszystkich na pamięć od razu. Tych bardziej popularnych nauczysz się bardzo szybko, tych bardziej "egzotycznych" prawdopodobnie nigdy, ale podstawa to sprawdzenie przed pisaniem własnej czy takowa już nie istnieje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.