Jestem początkujący jeżeli chodzi o programowanie wiec licze na wyrozumiałość

Chce szybko i prosto dodawać newsy do mojej stronki. Nie mam zamiaru babrać się w kodzie źródłowym aby dodawać kolejne newsy.
Zrobiłem wiec dzisiaj sobie formularz:
<form action="plik.php" method="post" onreset="if (!confirm('Czy na pewno chcesz wyczyścić cały formularz?')) return false"> <label>formularz</label> <br> <textarea name="pole1" style="width: 200px; height: 100px;"></textarea> <center> <input type="submit" value="Wyslij" /></form> <input type="reset" value="Resetuj" /> </center>
Plik.php
Pliki zostały zapisane :)<br> <a href="formularz.html">Cofnij</a> <?php // register_globals! $pole1 = $_POST['pole1']; $filename = "index.txt"; $a = "$pole1"; $msg = "<p>Data Input complete</P>"; ?>
Na stronce mam wklejony include:
<?php include("index.txt"); ?>
Wszystko ładnie działa. Wpisuje newsa, wysyłam, zapisuje się on w pliku txt, includuje na stronke i ładnie się wyświetla.
Problem polega na tym, że nawet gdy wpisuje newsa w wielu linijkach to wyswietla się on tylko w jednej linii ;/
(wpisuje:
1
1
1
a wyświetla jako:
111)
Poza tym po dodaniu długiego newsa strona mi się "rozjeżdża". Co zrobić aby newsy wyświetlałby się w kilku liniach
oraz jak ustawić "limit" znaków na stronie w jednej lini aby mi się strona nie rozjeżdżała?
PS. Czy jest możliwość aby nie includować newsów z index.txt do index.php tylko od razu zeby mi się newsy "spajały" z index.php?
z góry dzieki