Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Parse error: unexpected $end on line xxx.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Hfastmet
Witam!

Używałem xampp'a 1.6.4 z Apache 2.2.6, MySQL 5.0.45, PHP 5.2.4 + PHP 4.4.7 + PEAR, phpMyAdmin 2.11.1.

Po reinstalacji systemu zainstalowałem najnowszego xampp'a 1.7.3 z Apache 2.2.14 (IPv6 enabled) + OpenSSL 0.9.8l, MySQL 5.1.41 + PBXT engine, PHP 5.3.1, phpMyAdmin 3.2.4.

Efekt jest taki, że na dobrze działającym pliku w starszej wersji xampp'a wyskakuje uporczywie błąd Parse error: unexpected $end on line xxx.

Plik jest w porządku, bo:
1) działał w starszej wersji interpretera php'a 5.2.4
2) przeorałem go wzdłuż i w szerz w poszukiwaniu błędu blinksmiley.gif
3) nie pisze w notatniku tylko w IDE, który pokazuje mi wszystkie błędy typu brak klamry, nawiasu, itp.

Pytanie:
- dlaczego nie istnieje tryb zgodności wstecznej?
- czy istnieje jakieś tajne zaklęcie, powodujące by zadziałał w nowszej wersji php'a?
- lub jakieś ustawienia konfiguracyjne samego php'a dające możliwość odpalenia starszych skryptów.
- co powoduje niezgodność?

batman
Wrzuć kod. Bez niego dużo nie da się powiedzieć.

P.S.
Usunąłem Ci sygnaturkę.
Hfastmet
Sorki, ale plik za duuuży by go tu umieścić, nie ma jakiś teoretycznych przesłanek na ten temat??

A błąd nie wywala się w jakieś konkretnej linii tylko na końcu skryptu.
batman
Możesz wkleić kod na pastebin, a na forum dodać linka (tylko poprawnie wybierz kolorowanie składni).
Przesłanki bez kodu:
- brak jakiejś klamry
- brak średnika
- przychodzi mi jeszcze do głowy short open tag w php.ini ale to raczej zgadywanie.
-=Peter=-
Miałem podobny problem z przesiadką na php5.3. W php5.3 domyślnie krótkie tagi ("<?" zamiast "<?php") są wyłączone. Albo zmień ustawienia w php.ini albo popraw krótkie tagi w swoim skrypcie, bo podejrzewam że w tym leży problem.

Edit: nie zauważyłem ostatniej pauzy w poście @batmana winksmiley.jpg
Hfastmet
Gitarra! guitar.gif

Cytat(batman @ 29.03.2010, 09:36:48 ) *
- przychodzi mi jeszcze do głowy short open tag w php.ini ale to raczej zgadywanie.

tak dokładnie o to chodziło, klikam pomógł, ale Ty Piter też masz u mnie plusa czarodziej.gif
Dzięki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.