Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Telewizor LCD
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
athabus
Witajcie, mam taki problem, że dziadek postanowił zakupić mi telewizor... Na razie miałem żyć z żoną bez tego wynalazku, bo dość niespodziewanie kupiliśmy mieszkanie i trzeba trochę się "odkuć". Mój dziadek to gadżeciaż i stawia warunek, że telewizor ma być nowoczesny... długo by opowiadać, nieważne.
Kwota nie padła, dziadek nie ma zahamowań i pewnie na gadżet wyda każde pieniądze, ale jednak chciałbym aby to nie był jakiś kosmos cenowe - powiedzmy taka średnia półka - szczerze pewnie nawet nie będę widział różnicy między tymi telewizorami bo w sklepie każdy dla mnie jest taki sam...

Moje potrzeby:
- kanapa od telewizora jest oddalona o ~4m więc chyba +/-40 cali będzie optymalne
- lubię ekologię, więc fajnie jakby sprzęt był energooszczędny więc pewnie coś oparte o led'y - w specyfikacjach widziałem, że te telewizory zużywają mniej prądu
- wykorzystanie - w sumie to próbuję się odzwyczajać od oglądania (z różnym skutkiem) - oglądam tylko telewizję. Wstyd się przyznać, ale nawet nie mam dvd... Planuję jednak zakup kina domowego.

Nie mam pojęcia co teraz jest trendy, które marki są dobre, a które złe. Będę wdzięczny zarówno za ogólne opinie jak i wskazanie konkretnych modeli. W tej chwili przyglądam się Samsungom i ewentualnie LG. Trochę podczytuję na innych forach, ale chyba już za stary na to jestem... niedługo trzydziestka stuknie.
Sabistik
Jeśli chcesz jakichś konkretnych odpowiedzi musisz precyzyjniej sformułować oczekiwania. Po tych informacjach mogę Ci tylko powiedzieć ze 4m od telewizora 40" to o za dużo. Nie będziesz widział różnicy przy filmach Full HD. Przy 4m powinieneś mieć co najmniej 50". Wszystko zależy od tego co potrzebujesz i co będziesz oglądał.
chlebik
Hmmm, u mnie po przeprowadzce moje oczy sa jakies 3m lub wiecej od telewizora, a ma on ledwo 27 cali i jakos wszystko widac.
Sabistik
Jeśli dostrzegasz różnice 3m od telewizora 27 calowego między 480p, 720p, 1080p to gratuluje wzroku smile.gif
athabus
Sebastik właśnie problem w tym, że nie mam żadnych specjalnych wymagań. Chcę podłączyć telewizor do kina domowego, od czasu do czasu wyświetlić coś z komputera etc... Sam nie wiem czym się kierować przy wyborze. Może napisz na co w ogóle warto zwrócić uwagę.

Takie podstawowe informacje (podobno mają znaczenie, znalazłem na innym forum)
- oglądam zazwyczaj telewizor wieczorami i trochę za dnia w weekendy
- telewizor stoi (a właściwie wisi) obok okna balkonowego i tarasowego (praktycznie 2/3 ścian to okno) strona południowa, momentami nasłonecznienie jest spore
- oglądanie raczej z kanapy, ale stół stoi z prawej strony pod sporym kątem, więc może warto zadbać o przyzwoite kąty widzenia
- wymiary pokoju to 5x5m - tak jak pisałem kanapę od telewizora dzieli 3,5-4m
- na telewizorze nie będę grał ani nic podobnego
- sportu oglądam bardzo mało
- główne wykorzystanie to obejrzeć coś w telewizji do kolacji / teraz oglądam fakty i przyjaciół ;-), ewentualnie jakiś film
- mało korzystam z wypożyczalni, ale może to się zmieni jak będę miał duży telewizor z kinem domowym, niemniej głównym zastosowaniem będzie zwykła telewizja
- telewizję odbieram z dekodera cyfrowego lokalnej sieci kablowej
- obecnie mój pakiet telewizyjny nie posiada kanałów hd i raczej jeśli nie włączą ich do podstawowej oferty nie będę ich dokupował, z drugiej strony telewizor kupuję na lata (wymienię jak się zepsuje), więc pewnie za jakiś czas hd będzie standardem

Nie wiem co jeszcze mógłbym napisać.
trucksweb
idz do jakiegos sklepu moze byc tego dla "idiotow" i popatrz sobie co pisze na kartkach obok telewizorow.

hd moze i bedzie standardem, ale predzej wymienisz ten telewizor na ultra cienka plytke wodna wyswietlajaca obraz:P (narazie w polsce sa problemy z uruchomieniem telewizji cyfrowej, a nie mowiac o HD) laugh.gif

Zwroc uwage na czas reakcji - im mniejszy tym lepiej
Ledy sa modne i wypra LCD czy plazmy, ale w tych obecnych przy dluzszym siedzeniu bola oczy.Moze to tylko losowe przypadki, ale sie spotkalem z tym problemem.

cienki i lekki mozesz sobie np. powiesic na scianie
im wiekszy tym jakos obrazu bedzie gorsza przy zwyklych filamch. DVD bedzie juz poprawnie. jak sobie kupisz 50' to mozesz nie ogarna wzrokiem calego obrazu i co wtedy ?

Sam wiesz jaki masz pokoj i rozstawienie mebli. Dopasuj sobie rozmiar do warunkow.
none
Witam
Kup największy:) serio kupiłem 2 lata temu na euro 42' i pierwsze wrażenie wydawał się ogromny ale po 2 tygodniach spokojnie bym kupił 52'.
A gadki typu że różnicy nie widać olej.

Pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.