sleedz
3.04.2010, 15:36:34
Witam.
Mam taki problem. Mam na stronie tabelkę i chcę zrobić że jak najadę na jedną komórkę to w niej się pojawi link do edycji. Tylko to działa do pierwszej komórki a do reszty nie :/
Kod wygląda tak:
$(document).ready(function() {
$("#event").mouseover(function() {
$("#editEvent").show();
});
$("#event").mouseout(function() {
$("#editEvent").hide();
});
});
mortus
3.04.2010, 15:50:34
Przydałby się, żebyś podał chociaż fragment HTML-a (te elementy o id="event").
$(".nazwaKlasy").mouseover(function() {
$("#editEvent").show();
i nadaj jakąś klasę tym komórkom, a jekiego elementu id = editEvent ?
mortus
3.04.2010, 16:02:54
Dokładnie o to mi chodzi, o czym pisał poprzednik. Podejrzewam, że komórki, które mają obsługiwać zdarzenia onmouseover i onmouseout, mają taki sam identyfikator (id). Według specyfikacji w całym dokumencie (X)HTML może istnieć tylko jeden identyfikator i JavaScript bierze pierwszy element o danym id. Rozwiązaniem jest zamienienie id="event" na class="event", a w kodzie JS zastąpienie $("#event") tym $(".event"). Myślę, że to nie wystarczy, dlatego podaj fragment kodu HTML.
Pawel_W
3.04.2010, 16:11:17
$(document).ready(function() {
$("#event td").mouseover(function() {
$("a", this).show();
});
$("#event td").mouseout(function() {
$("a", this).hide();
});
});
tabeli nadaj id="event" i zadziała
jeżeli dla każdej komórki jest przypisany inny element, który ma się pokazywać/ukrywać to też musisz zmienić id na class.
I w zależności od struktury DOM będziesz mógł sie odwoływać poprzez this i dalej np. child , sibilings ...
sleedz
6.04.2010, 12:53:30
Dzięki wielkie.
zegarek84
6.04.2010, 14:50:43
#event td a {
visibility: hidden}
#event td:hover a {
visibility: visible}
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.