Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Jaki temat pracy inż...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
kra1986
Poradźcie mi proszę jaki jest obecnie na topie temat pracy dyplomowej (inżynierskiej) ?
Na pytanie promotora o temat pracy inżynierskiej odpisałem że moja praca będzie zawierać system bazodanowy + aplikacja do jej obsługi.
Wiem że dla pracy inżynierskiej liczy się innowacyjność.
Macie może pomysł jaki temat pracy można obrać ? Interesuję się nieruchomościami, może można by jakoś połączyć przyjemne z pożytecznym (z tym że widzę że stron o tematyce serwisów nieruchomości jest multum...)
Dodam iż mój promotor jako jeden z wielu tematów pracy proponuje "informatykę w dydaktyce"
Szarex
System zarządzania projektami indywidualnymi i grupowymi dla studentów. (terminarz wykorzystujący wykresy Gantta, kalendarz). A wykładowcy mogli by dodawać do terminarza daty zaliczeń, egzaminów itp.
micha12344
pisząc pracę inż. powinno się pamiętać aby praca niebyła tylko uwieńczeniem studiów ale także praca powinna być zaczątkiem do właściwej kariery w zawodzie w tym przypadku informatyka, pisząc prace należy także pamiętać aby można było na niej zarobić cokolwiek aby miała swoje odzwierciedlenia na rynku i żeby było na takie "rzeczy umieszczone w pracy" zapotrzebowanie na rynku...no bo jak nie to akie pisanie pracy mija się z celem i takie "pisanie dla napisania czegoś" jest głupotą guitar.gif
krzysiek_raven
Cytat(micha12344 @ 5.04.2010, 13:57:25 ) *
pisząc prace należy także pamiętać aby można było na niej zarobić cokolwiek aby miała swoje odzwierciedlenia na rynku i żeby było na takie "rzeczy umieszczone w pracy" zapotrzebowanie na rynku...no bo jak nie to akie pisanie pracy mija się z celem i takie "pisanie dla napisania czegoś" jest głupotą guitar.gif

Z tego co słyszałem to praca dyplomowa jest własnością uczelni wiec nie wiem czy da sie na niej coś zarobic, w sensie sprzedając później program który został napisany na potrzeby pracy;)
kra1986
pisząc pracę inż. powinno się pamiętać aby praca niebyła tylko uwieńczeniem studiów ale także praca powinna być zaczątkiem do właściwej kariery w zawodzie w tym przypadku informatyka, pisząc prace należy także pamiętać aby można było na niej zarobić cokolwiek aby miała swoje odzwierciedlenia na rynku i żeby było na takie "rzeczy umieszczone w pracy" zapotrzebowanie na rynku...no bo jak nie to akie pisanie pracy mija się z celem i takie "pisanie dla napisania czegoś" jest głupotą guitar.gif

Z tym się zgodzę, dlatego mam pomysł na aplikacji internetowej, która posiada bazę produktów i ich cen (odpowiednie często aktualizowanych) która pomimo możliwości porównywania cen (działanie podobne do nokauta, skapca, czy też ceneo) ma możliwość tworzenia wirtualnych zakupów, co powiecie na taki temat ?

"System porównujący ceny z możliwością wirtualnego koszyka"

Nie wiem jakiego frameworka użyć do realizacji takowego tematu snitch.gif na pewno chciałbym się wspomagać AJAXem lub jQuery

micha12344
i tak 3mać temat nawet wydaje się ciekawy:)
Daiquiri
Liczysz na to, że każdy student wymyśli coś niebywale innowacyjnego, na co będzie niesamowita podaż i co "ustawi" go na resztę życia? To co w takim układzie ma zrobić według Ciebie osoba pisząca pracę magisterską?

Uważam, że najlepiej byłoby gdyby praca, którą piszesz pozwoliłaby Ci rozwinąć się w kierunku, który Cię interesuje. Ameryki nie musisz odkrywać - ale pisanie takiej pracy to fajny sposób na popracowanie nad swoim warsztatem. "Pisanie dla napisania czegoś" jak to ujął michal12344 - osobiście rozumiem przez pisanie pracy na temat, którego "nie dotkniesz" po skończeniu studiów.
athabus
Jeśli coś praktycznego to na pewno fajny byłbym system magazynowy w php. Wiem, że php nie jest idealnym narzędziem do systemów magazynowych, ale wielu właścicieli sklepów internetowych szuka czegoś takiego + np. odpłatna możliwość integracji z działającym sklepem.
W tym przypadku podstawa to ajax - musi go być sporo, bo tylko wtedy taki system będzie użyteczny. Sam zamierzam coś takiego skrobnąć w wolnej chwili na potrzeby jednego takiego projektu - zastanawiam się ja to będzie działać.

Plusy rozwiązania php to:
- dostępność przez przeglądarkę
- bieżąca informacja dla sklepu o stanach towarowych
- możliwość składania zamówień u dostawców poza biurem
- niezależność od systemu operacyjnego

Sam się zdziwiłem ile osób czegoś takiego potrzebuje.
m44
Pewien pomysł jakiś czas temu wydał mi się ciekawy i dziwiłem się, że nikt czegoś podobnego nie napisał (?). System księgowy przez przeglądarkę (księgowość uproszczona i pełna z planem kont i innymi bajerami). System składający się z podsystemów ściśle ze sobą powiązanych np. księgowanie operacji typu rozchód towarów - skutek magazynowy). Wszystko mogłoby działać przez przeglądarkę, niezależnie od systemu operacyjnego, a przy użyciu jakiejś warstwy abstrakcji dla baz danych pewnie można by uzyskać także pewną swobodę w wyborze systemu bazodanowego.
Daiquiri
m44 masz na myśli coś takiego jak np. ifirma?

@Kocurro
Hmm z tego co pamiętam (przynajmniej u mnie) - jeżeli podstawą pracy było np. napisane oprogramowanie to Uczelnia otrzymywała jedną bezpłatną licencję.
Kocurro
[OT]
Praca dyplomowa jest tylko i wyłącznie własnością autorów a nie uczelni. Prawa uczelni ograniczają się do prawa pierwszej publikacji w okresie sześciu miesięcy od daty obrony, przy czym musi to być publikacja za opłatą. Po tych 6 miesiącach uczelnia może korzystać z publikacji pracy nieodpłatnie na potrzeby promocji oraz kształcenia innych studentów.

Ogólnie to uczelnia nie ma prawa czerpać korzyści majątkowych z pracy studenta.
[/OT]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.